Testa brauciens

Pirmie iespaidi: Opel Ampera

Whatcar.lv novērtē Opel Ampera elektroauto
Ražošanā nonāks nākamgad
Uzlādējams no parastas 220V rozetes

Elektroauto vai hibrīdauto ir mūsdienu karstākais temats auto industrijā un teju katram ražotājam ir, ko parādīt.

General Motors nav izņēmums. ASV tirgū jau ir debitējis Chevrolet Volt, bet Eiropas autopircējiem jau nākamgad būs pieejams Opel Ampera.

Elektromotors un benzīna dzinējs

Whatcar.lv auto jau redzēja tā pirmizrādē Frankfurtes autošovā pērnā gada rudenī, taču tagad devāmies uz Opel testu centru Dudenhofenā, lai apskatītu to tuvāk, vienlaikus mēģinot izdibināt Opel plānus šajā jomā.

Opel apgalvo, ka ar šī brīža tehnoloģijām nav iespējams izgatavot pietiekami vieglu un lētu elektroauto, kas ar vienu uzlādi varētu veikt tikpat lielu distanci kā auto ar iekšdedzes dzinēju.

Tieši tādēļ Opel inženieri Ampera ir aprīkojuši gan ar elektromotoru, kas piedzen priekšējos riteņus, gan ar 1,4 litru benzīna dzinēju, kura vienīgā funkcija ir griezt ģeneratoru un ražot elektrību.

Pilnībā uzlādēts Ampera bez iekšdedzes dzinēja palīdzības spēj veikt 60 km, kas 80% autobraucēju būs pietiekami, lai veiktu ikdienas maršrutu - uz darbu, skolu vai/un veikalu. Ar iekšdedzes dzinēja un ģeneratora radīto elektroenerģiju Ampera ar vienu uzlādi/uzpildi spēj veikt līdz pat 500 km.

Opel Ampera lādēšanai der parastās 220V rozetes, un pilnu uzlādi iespējams veikt 3 stundu laikā. Ražotājs arī norāda, ka plānotais bateriju mūžs būs aptuveni 8 gadi, jeb 240 000 km.

Auto salons paredzēts četrām personām, un vietas ir tiešām ir pietiekami, turklāt ņemot vērā, ka auto akumulatori izvietoti zem tā grīdas, tad arī bagāžas nodalījums ir visai ietilpīgs. 

Ražošana sāksies nākamgad

Ampera joprojām atrodas konceptauto statusā, tādēļ Opel izvairīgi atbild uz jautājumiem par tā interjera apdari. Tomēr jācer, ka ražošanas versijai cietās plastmasas paneļi tiks aizstāti ar taustei patīkamāku materiālu.

Ampera ražošana tiks uzsākta nākamā gada beigās, turklāt tiek plānots, ka to ražos kā pilnvērtīgu sērijveida auto, nevis ierobežotā skaitā.

Nākotnē - ūdeņraža auto

Paralēli Ampera izstrādei Opel inženieri aktīvi darbojas pie ar ūdeņradi darbināmu auto izstrādes. Šobrīd dažādās pasaules valstīs ik dienu braukā 100 šādas Opel testa automašīnas, kurām no izpūtēja kaitīgo izmešu vietā izplūst tīrs ūdens.

Opel prognozē, ka ap 2015. gadu šādi auto būs gatavi ražošanai, taču līdz tam ir jānovērš vairāki svarīgi trūkumi, no kuriem būtiskākais ir auto ražošanas izmaksas.


Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Opel Corsa

What Car? Vērtē Novērtēts ar 3 no 5

Opel Corsa ir visai prasmīgs mazais auto, taču tam nav izdevies būt izcilam kādā no jomām. Tas nav tik komfortabls kā Peugeot 208, braukšanas ziņā to pārspēj Ford Fiesta, bet labākas praktiskās īpašības nodrošina Volkswagen Polo. Par laimi, tas ir labi aprīkots un nav pārāk dārgs, ja vien neizvēlaties bagātīgākas modifikācijas.