Ziņas

Latvija - apvidus auto tirgus līderis Eiropā

Auto tirgus aug straujāk, nekā prognozēts
Optimistiskas prognozes arī nākamgad
Latvijā populārākie - apvidus auto

Šī gada sākumā izskanējušās prognozes attiecībā uz Latvijas auto tirgus attīstību liecināja, ka gada beigās Latvijā būs pārdoti apmēram 9 200 jaunu vieglo automobiļu.  Tā rēķināja Latvijas Pilnvaroto Autotirgotāju asociācija.

Kas ietekmē auto tirgus izaugsmi?

„Šobrīd redzam, ka apgūtais tirgus gada beigās jau ir lielāks”, atzīst asociācijas prezidents Andris Kulbergs, „tomēr, prognozējot 2012.gada tirgus attīstību, jāņem vērā, ka cilvēkiem Latvijā joprojām svaigā atmiņā ir nesenā ekonomiskā krīze, kas izraisa piesardzību arī tādu lēmumu pieņemšanā kā jaunas automašīnas iegāde”.

Pēc Kulberga domām, veikt papildus pirkumus kavē arī neskaidrības par ES problēmvalstu ekonomiku attīstību un procesu ietekmi eirozonā, tādēļ paredzams, ka  2012.gadā pieprasījums pieaugs par +17%, gada nogalē sasniedzot  10 800 automašīnu pirmreizējās reģistrācijas.

Turpinot Latvijas auto tirgus situācijas vērtējumu, Kulbergs uzsver, ka „Latvijas jaunu auto tirgus ir pilnībā atkarīgs no finansējuma pieejamības".

Šogad vairāk kā pusi no pasažieru automobiļu korporatīvajiem iepirkumiem ir finansējušas līzinga kompānijas, savukārt privātpersonas līzinga kompāniju finansējumu ir saņēmušas 40% pirkumiem.

Korporatīvie klienti atjauno autoparkus

2011.gada otrs svarīgākais tirgus stimulators noteikti ir bijuši valsts iestāžu izsludinātie automašīnu iepirkumi, piemēram, Valsts policijas auto parka atjaunošana, Lattelekom autoparka, Latvenergo, Latvijas Valsts meži, Pārtikas Veterinārais Dienests un daudzu citu iestāžu līdzšinējie auto parki jau bija novecojuši, jo krīzes gados netika atjaunoti.

Korporatīvos automašīnu iepirkumos ir iegādātas turpat 1 500 pasažieru automašīnas, kas sastāda 20% no Latvijas tirgus kopapjoma.

Aug apvidus auto segments

Interesanti, ka turpina augt apvidus auto segments, kas pieaudzis vēl par +10,5% (no 24% līdz 34,5% jaunu vieglo automašīnu reģistrācijā). 

Tā rezultātā Latvija ir apvidus auto segmenta līderis visā Eiropā. Apvidus auto klases pieauguma rezultātā ir stipri cietušas minivenu, luksusa, lielās un vidējās klases, no kurām pircēji ir „migrējuši” uz apvidus auto klasi, secina Kulbergs.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.