Ziņas

Velosipēdisti arī ir cilvēki

CSDD sāk jaunu kampaņu
Velosipēdisti uz ceļa ir jārespektē
Pašiem velosipēdistiem ir jāievēro noteikumi

Šodien uzsākta jaunā informatīvi izglītojošā ceļu satiksmes drošības kampaņa „Velosipēdu redzi?”, kuras mērķis ir paaugstināt velosipēdu vadītāju izglītības līmeni un veicināt sapratni uz ceļa starp visiem ceļa satiksmes dalībniekiem.

Kā liecina CSDD veiktās aptaujas dati, 70% ceļu satiksmes negadījumos autovadītāji riteņbraucēju ierauga tikai pēc avārijas!

Andris Lukstiņš, VAS „Ceļu satiksmes drošības direkcija” direktors, skaidro, ka "pēdējā gada statistika liecina - 7,5% no visiem satiksmes negadījumiem ir iesaistīti velosipēdisti, kas ir otra lielākā riska grupa starp visiem mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem.

Turklāt pērn par ceturto daļu ir pieaudzis velosipēdistu skaits, kas ir guvuši ievainojumus ceļa satiksmes negadījumos. Tāpēc ar šīs kampaņas uzsākšanu mūsu mērķis ir panākt šo negatīvo tendenču samazināšanos un uzlabot riteņbraucēju drošību uz ceļiem.”

Domājot ilgtermiņā uzlabot riteņbraucēju drošību ielās, ir iecerēts veikt izmaiņas arī Ceļa satiksmes noteikumos, kuros paredzēts precīzāk atrunāt atstarojošos elementus, kādus būtu jālieto velosipēdistam, kā arī noteikt, kā velosipēdists drīkst pārvietoties pa brauktuvi un šķērsot ietvi. Jāpiebilst, ka pēdējā gada laikā ir arī divkāršojies reģistrēto negadījumu skaits, kur sadursmē ar velosipēdu ir cietuši gājēji.

Kampaņas ietvaros tika apskatītas arī riteņbraucējiem bīstamās situācijas uz ielām.

Kā uzsver Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš, tad kā raksturīgākās situācijas, kas apdraud riteņbraucēju drošību, ir brauktuves šķērsošanas noteikumu neievērošana, nepietiekama pārliecināšanās par drošību pirms manevra veikšanas un nepareizi veikti manevri, tumši velosipēdisti nepietiekamas redzamības apstākļos un nepietiekama laika apstākļu riska novērtēšana attiecībā uz velosipēda vadīšanu, kā arī neievērotas satiksmes regulējošo luksoforu prasības.

Lai arī apmēram 70% no visiem negadījumiem notiek dienā, gandrīz katrs trešais negadījums notiek krēslā vai tumsā, kam nepārprotams iemesls ir neesošs atstarotājs vai nepareizi aprīkots velosipēds. Īpašu uzmanību Valsts policija ir veltījusi arī riteņbraucējiem alkohola reibumā, kam arī turpmāk tiks pastiprināti pievērsta uzmanība un kontrolēts, vai viņi ievēro satiksmes noteikumus.

Lai veicinātu iedzīvotājus reģistrēt savus velosipēdus kopējā CSDD reģistrā, visu maija mēnesi velosipēdu reģistrēšana tiks nodrošināta jebkurā CSDD nodaļā bezmaksas. Lai arī reģistrācija ir brīvprātīga, CSDD aicina iedzīvotājus to veikt sava transporta līdzekļa drošības nolūkos. Vairāk informācijas par velosipēdu reģistrēšanu var atrast mājas lapā www.csdd.lv

Šāda velosipēdistu drošībai veltīta kampaņa valsts mērogā tiek organizēta pirmo reizi, un ar dažādām aktivitātēm un pasākumiem tā ilgs veselu mēnesi.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Peugeot e-2008

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

Peugeot e-2008 ir bagātīgi aprīkots elektriskais krosovers ar lielisku interjeru, kas piedāvā lielu plašumu gan pasažieriem, gan viņu bagāžai. Ar vienu uzlādi veicamais attālums nav tik iespaidīgs kā Kia e-Niro un Hyundai Kona, tomēr Peugeot pārspēj abus konkurentus ar zemāku cenu. Ja nepieciešams relatīvi kompakts elektriskais SUV, e-2008 kandidatūru noteikti ir vērts izskatīt.