Ziņas

Džeimsa Bonda iespaidīgākās automašīnas

Ceļojums kino pagātnes dzīlēs
Aģenta Džeimsa Bonda autoparks
Leģendāri Aston Martin

Kā atzinis šī brīža galvenās lomas atveidotājs Daniels Kregs, viņa mīļākais auto ir Aston Martin DB5, kas pirmo reizi bija redzams 1964. gada filmā Goldfinger, bet vēlāk uz ekrāniem parādījās arī Skyfall filmā 2012. gadā. Aplūkosim Džeimsa Bonda autoparku!

Aston Martin DB5 (Goldfinger - 1964)

To ir grūti atzīt, bet DB5 nav tik labs kā leģendas vēsta. Tiek uzskatīts, ka šī modeļa panākumus lielā mērā sekmēja atrašanās galvenās zvaigznes lomā. DB5 ir patiesi izcils dizains, klasisks interjers un dzinējs ar īpašu raksturu, tomēr braukšanas īpašību ziņā tas ir mīkstāks un maigāks nekā 50. gadu sporta automašīnas. 

Gstaad Palace hoteļa priekšnamā tas izskatās lieliski, taču brauciens kalnu serpentīnos līdz Šveices hotelim nebūs tik aizraujošs kā varētu šķist.

Toyota 2000GT Convertible (You Only Live Twice - 1967)

Teju izcila izvēle spiegu varonim. Tas ne tikai iespaidīgi izskatās, bet ir arī ļoti svarīgs auto. 2000GT bija japāņu pirmais patiesi uzticamais sporta auto. 2,0 litru sešcilindru motors demonstrēja tam laikam cienījamu veiktspēju (150 ZS), pateicoties Yamaha izstrādātajiem mehāniskajiem risinājumiem.

Filmēšanas laikā tika konstatēta netipiska problēma – Bonda atveidotājs Šons Konerijs nevarēja komfortabli iesēsties 2000GT salonā. Tas tika atrisināts gaužām vienkārši – nozāģējot jumtu un padarot auto par kabrioletu. Šāds risinājums, visticamāk, negatīvi ietekmēja sporta automašīnas vadāmību, līkumos virsbūvei nekontrolēti šūpojoties.

Lotus Esprit S1 (The Spy Who Loved Me - 1977)

Lūk, viens no atpazīstamākajiem Bonda auto! Sākotnējais Spirit bija apveltīts ar pievilcīgām dizaina formām un fantastiskām braukšanas īpašībām, tiesa, realitātē tam netrūka dažādu problēmu un uzbūves konstrukcijas īpatnību. 

Filmā Esprit S1 perfekti ļāva Bondam izvairīties no kravas automašīnām un eksplodējošiem objektiem. Atmiņā palika aina, kurā, pēc izbraukšanas pludmales smiltīs, Bonds no automašīnas izmet salonā ieklīdušu zivi. Kā gan tā tur nonāca? Mēs pieņemam, ka vainīgas apdares paneļu spraugas.

Citroen 2CV6 (For Your Eyes Only - 1981)

Kad Rodžera Mūra Lotus Esprit filmā “For Your Eyes Only” (1981.gads ) pārstāja kalpot, viņš pārsēdās uz amizanto Citroen 2CV, sauktu arī par “pīli". Sen jau ir pagājuši tie laiki, kad lietoto auto tirgū tos varēja atrast par dažiem simtiem eiro; tagad cenas sākas no apmēram 3 tūkstošiem.

Nedaudz neticami gan šķita tas, ka 2CKV izdevās tik veikli aizbēgt ļauno puišu vadītajiem Peugeot 504s.

Aston Martin Vanquish (Die Another Day - 2002)

Vēl viena neliela vilšanās. Šoreiz runa nav par pašu auto, bet gan neviennozīmīgi vērtēto filmu, kurā Vanquish piedalījās. Aprīkots ar neredzamības apmetni, raķetēm un citiem gadžetiem, Vanquish bija lielisks Bonda sabiedrotais. Tas bija vizuāli pievilcīgs (gluži kā jaunāko modeļu Aston Martin), virsbūvi raksturojot īpaši muskuļotām sānu līnijām.

Ātra, skaļa un lieliski izsvarota sporta kupeja, kas ir kā radīta dinamiskam braucienam. Interesanti, ka robotizētā pārnesumu slēgāšana bija tik neizturama, ka Aston piedāvāja uzstādīt mehānisko transmisiju, kas pasaulē iecienītajam supervaronim itin labi piestāvēja.

Aston Martin DB10 (Spectre - 2015)

Bonda līdz šim lieliskākais auto. Ne tikai tāpēc, ka šis ir pirmais modelis, kas bija īpaši izstrādāts Džeimsa Bonda filmai, nevis paņemts kāds modelis no autosalona, bet arī tādēļ, ka tas nemaz nebija paredzēts Bondam. Kuri nav redzējuši filmu, 007 iekārojamo DB10 pārņēma no aģenta 009.

Patiesībā DB10 bija pārveidots V8 Vantage modelis un kopā tika saražoti 10 eksemplāri, kalpojot arī kā kaskadieru un reklāmas mašīnas.   

Jaguar CX-75 (Spectre - 2015)

Jaguar CX-75 tika izmantots pakaļdzīšanās ainā, Bondam bēgot no ļauno darbiņu veicēja mistera Hinksa. Ja kāds šaubās par to, vai abu mašīnu spēku samēri patiesi ir līdzīgi, der atcerēties, kā Pīrsa Brosnana vadītais DB5 tika līdzi Famkas Džensenas pilotētajam Ferrari F355.

Filmā izmantotajam CX-75 nebija hibrīda piedziņa, tomēr tas jebkurā gadījumā ir viens no iespaidīgākajiem Jaguar projektiem, kāds jebkad tapis.

Aston Martin DB2/4 MkIII (Goldfinger - 1964)

Pirms Goldfinger filmas tika izdota tāda paša nosaukuma grāmata, kuras autors bija rakstnieks Ians Flemings. Tā vietā, lai izvēlētos Jaguar 3.4, Bonds priekšroku deva Aston Martin DB2/4 un, gluži kā filmā izmantotais auto, arī šis bija pirmais Bonda spēkrats, kuram tika uzstādīti dažādi uzlabojumiem.

To vidū bija pastiprinātas izturības bamperi, radiolokators un slepenā nodalījumā zem vadītāja sēdekļa paslēpts Colt 45 ierocis. Interesanti, ka braukšanas ziņā šīs paaudzes modelis bija saistošāks un aizraujošāks nekā DB5.

Alfa Romeo GTV6 (Octopussy - 1983)

Bonda filmu vēsturē itāļu auto zīmoli nav izcēlušies ar lielu spozmi. Goldeneye filmā piedalījās Ferrari F355, taču pat tas nespēja aizbēgt no vecāka gadagājuma DB5.

Lai arī 1983. gada filma Octupussy nekļuva par Džeimsa Bonda filmu paraugstundu, kāds no radošās komandas visai labi pārzināja itāļu autobūves apvāršņos, filmā iekļaujot V6 aizmugures piedziņas auto - Alfa Romeo GTV6.

Sākumā Džeims Bonds itāļu auto nozog no kādas sievietes, vēlāk ar iespaidīgām sānslīdēm bēgot no policijas. Neraugoties uz to, ka filmas darbība it kā notiek Vācijā, apkārtnes ceļi pārāk atgādina Oksfordšīru. 

Filmas producentiem GTV6 tiešām paticis, jo tas iekļauts pat filmas noslēdzošajās ainās, automašīnai ietraucoties ASV Rietumvācijas armijas gaisa bāzē. Patiesībā tas notika kādā ciemā netālu no Oksfordšīras, Anglijā.

Aston Martin DBS (On Her Majesty’s Secret Service - 1969)

Šis DBS ir nepietiekami novērtēts Aston Martin. Lai arī filmā tas bija redzams vien dažās ainās, šo modeli atceras spilgta notikuma dēļ. Misis Treisija Bonda šajā modelī piedzīvoja pēdējos savas dzīves mirkļus, pirms viņu skāra Irmas Buntas izšautā lode. 

Sākotnēji tika paredzēts, ka DBS iegūs V8 motoru, taču novēloto piegāžu dēļ 007 bija spiests iztikt ar rindā novietotu sešu cilindru motoru no DB6. Vēlāk V8 motors tika palaists arī sērijveida ražošanā.

Mercedes-Benz 600 (On Her Majesty’s Secret Service - 1969)

Lielo Mercedes-Benz limuzīnu izmantoja ļaundari ne tikai 1969. gada filmā “On Her Majesty's Secret Service”, bet arī 1971. gada “Diamonds Are Forever” un 1983. gada “Octupussy” daļās. 

Par ļauno puišu izvēli gan nebūtu jābrīnās. Mercedes-Benz 600 ir liels, askētisks un draudīgs auto, un gluži piemērots sliktajiem zēniem. Turklāt, zem garā motora pārsega atradās 6,3 litru V8 ar 300 ZS, kas ļāva braukt dinamiskāk nekā ar dažu labu Bonda auto.

Rolls-Royce Phantom III (Goldfinger - 1964)

Kāds gan auto būtu labāk piemērots zelta tirgotājam Aurikam Goldfingeram, ja ne majestātiskais  Rolls-Royce ar 7,3 litru V12 motoru. Jā, tolaik Silver Seraph vēl nebija pieejams. Dinamikas ziņā šis nebija spožākais piemērs, taču vairākas šī auto komponentes tika izgatavotas no zelta. Līdz 100 km/h tas ieskrējās 16,8 sekundēs, kas ir sekundi ātrāk nekā 1,2 litru Dacia Sandero. Tas var šķist pārsteidzoši līdz uzzināt, ka Rolls-Royce sver 3500 kg.

Ford Mustang Mach 1 (Diamonds Are Forever - 1971)

Ford Mustang Mach 1 bija viens no pēdējiem īstajiem Amerikāņu muskuļauto, pirms masīvajam Detroitas V8 nācās saskarties ar emisiju standartiem. 7,0 litru Super Cobra Jet attīstīja 375 ZS un mežonīgu 610 Nm griezes momentu. 

“Diamonds Are Forever” filmā pakaļdzīšanās aina bija atmiņā paliekoša ar braukšanu uz diviem ratiem, Mustangam izspraucoties caur šauru eju, bēgot no policijas. Lai paveiktu šādu triku un uzturētu ātrumu, bez bloķējošā diferenciāļa neiztikt.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.