Ziņas

Vinjetes Latvijā: viss, ko tev vajadzētu zināt

Kas ir vinjete un kur tā nepieciešama?
Kur var nopirkt vinjeti?
Kāds ir sods, ja nav vinjetes?

Jau kopš šī gada vasaras uz Latvijas autoceļiem darbojas aparāti, kas fiksē vinjetes nemaksātājus. Trīs mēnešu laikā jau sastādīti 615 administratīvo pārkāpumu protokoli un soda naudās piemēroti 252 500 eiro.

Kas ir vinjete un kur tā nepieciešama?

Vinjete ir nodeva par Latvijas galveno un reģionālo autoceļu lietošanu. Tā ir obligāta kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par 3 tonnām. Nodevas maksāšana ir svarīga arī no satiksmes drošības un ekonomiskiem apsvērumiem, jo tā veicina ceļu uzturēšanu un attīstību, kā arī videi draudzīgāku transportlīdzekļu izmantošanu.

Autoceļu karte, pa kuriem pārvietojoties, nepieciešama vinjete atrodama šeit - https://ieej.lv/864kF.

Kur var nopirkt vinjeti?

Vinjeti var iegādāties internetā: https://www.lvvignette.eu/, tirdzniecības vietās un CSDD kasēs.Vinjetes apmērs atkarīgs no transportlīdzekļa motora izmešu līmeņa, transportlīdzekļa vai tā sastāva asu skaita un pilnas pieļaujamās masas.

Var izvēlēties dienas, nedēļas, mēneša vai gada vinjetes.

Kāds ir sods, ja nav vinjetes?

Administratīvo sodu par pārkāpumu, kas fiksēts ar tehniskiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, turētājam vai īpašniekam piemēro:

- ja autoceļu lietošanas nodeva nav samaksāta pilnā apmērā uzliek naudas sodu 300 euro.

- ja autoceļu lietošanas nodeva nav vispār maksāta, uzliek naudas sodu 500 euro.

Vinjete nav jāmaksā, šķērsojot valsts galveno un reģionālo autoceļu krustojumos, t.sk. apļveida; pārvietojoties tikai pilsētas robežās; Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu (un attiecīgi arī to padotībā esošo izglītības iestāžu) transportlīdzekļiem; Aizsardzības ministrijas padotībā esošo institūciju un Nacionālo bruņoto spēku transportlīdzekļiem; pašvaldības policijas un operatīvajiem transportlīdzekļiem.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Peugeot e-2008

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

Peugeot e-2008 ir bagātīgi aprīkots elektriskais krosovers ar lielisku interjeru, kas piedāvā lielu plašumu gan pasažieriem, gan viņu bagāžai. Ar vienu uzlādi veicamais attālums nav tik iespaidīgs kā Kia e-Niro un Hyundai Kona, tomēr Peugeot pārspēj abus konkurentus ar zemāku cenu. Ja nepieciešams relatīvi kompakts elektriskais SUV, e-2008 kandidatūru noteikti ir vērts izskatīt.