Ziņas

Elektroauto nebūs tikai pilsētas auto

Kāda būs elektroauto nākotne?
Kāda ir elektroauto uzlādes infrastruktūra?
Sadarbībā ar CircleK

Elektroauto tirgus aug strauji un uzlādes infrastruktūra tāpat. Lai gan Latvijā transporta elektrifikācija ir tikai attīstības sākumposmā, elektroauto skaits dubultojas no gada uz gadu, sasniedzot jau 5000 elektroauto. Attīstība vērojama ne tikai privātajā, bet arī publiskā transporta segmentā – nākamgad uz ielām redzēsim arī sabiedriskā transporta elektroautobusus.

Uzlādes infrastruktūra augusi ļoti strauji

Latvijā elektroauto uzlādes infrastruktūra pēdējo gadu laikā ir kļuvusi krietni ērtāka ne tikai Eiropas līmenī, bet arī Baltijā. Kopš 2016. gada sākuma līdz 2022. gada beigām Latvijā elektroauto skaits ir palielinājies 17 reizes, tajā pat laikā publisko uzlādes punktu skaits audzis gandrīz 50 reizes.

Jaunas uzlādes iespējas kā pilsētās, tā reģionos

Circle K Eiropas tīklā ir 2000 degvielas uzpildes stacijas un daudzās no tām jau ir elektrouzlādes iespējas. Atbilstoši augošajam pieprasījumam tiek aktīvi strādāts pie elektroauto uzlādes tīkla paplašināšanas arī vietējā tirgū. Jau tagad Circle K Latvijā piedāvā 17 uzlādes vietas 9 degvielas uzpildes stacijās, kas drīzumā tiks papildināta ar vēl divām uzlādes vietām. 

Elektroauto uzņēmuma tīklā var uzlādēt ne tikai Rīgā, bet arī Ādažos, Bērzkrogā, Krāslavā, Ķekavā, Saulkrastos, Slokā un Tīnūžos. Infrastruktūras paplašināšana plānota arī turpmākajos pāris gados – investējot 2 miljonus eiro, tiks labiekārtotas vairāk nekā 10 uzlādes vietas.

Circle K elektroauto var uzlādēt pie dažādas jaudas uzlādes iekārtām, sākot no 50 kW līdz 350 kW. Dažādās variācijas ļauj izpētīt klientu uzvedību un vajadzības. Tas palīdz saprast, cik bieži klienti izmanto publiskās uzlādes iekārtas, cik ilgi pavada laiku, lādējot auto, kuras ir klientu iecienītākās uzlādes vietas. 

Lielākā daļa auto tiek lādētas klientu dzīvesvietās, publisko uzlādi izmantojot vien esot ceļā vai kritiskās situācijās, kā arī degvielas uzpildes stacijas nav tās vietas, kur cilvēki uzturas stundām.

Hiperātrā uzlāde vien 10 minūtēs

Ņemot vērā esošo elektroauto klientu paradumus, tiks izbūvētas arvien jaunas hiperātrās uzlādes (150-300 kW) stacijas, kas 10-15 minūšu laikā var uzlādēt auto 140-300 kilometru veicamam attālumam. Uzlādes ātrums lielā mērā ir atkarīgs arī no automašīnas specifikācijas, bet arī šajā nozarē novērojama būtiska attīstība. Ja dažus gadus atpakaļ dominēja auto ar akumulatora uzlādes ātrumu līdz 40 kW, tad šobrīd tirgū ir pieejami auto, kas spēj uzņemt 150 un vairāk kW lielu jaudu.

Nākotnē – pilnvērtīgas elektrouzlādes stacijas

Skandināvijas piemērs skaidri iezīmē elektroauto attīstības virzību nākotnē. Jau tagad dažās uzpildes stacijās Norvēģijā degvielas sūkņi ir nomainīti pret elektrouzlādes iekārtām, bet atsevišķas stacijas ir izveidotas kā pilnvērtīgas elektrouzlādes stacijas. Pilna servisa stacijas piedāvā ne tikai uzlādi, bet arī papildu pakalpojumus, kurus ērti izmantot uzlādes laikā. 

Piemēram, putekļu sūcēju salona tīrīšanai, vējstiklu un lukturu tīrīšanas līdzekļus un salvetes, atkritumu urnas. Tas viss pietiekamā apgaismojumā, zem jumta, kas aprīkots ar saules paneļiem, lai šo pakalpojumu padarītu maksimāli draudzīgu videi. Klientu ērtībām stacijas aprīkotas ar Circle K veikaliem un ērtām uzgaidāmajām telpām.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.