Ziņas

Kādu elektroauto izvēlēties, un kad mājoklī vēlams uzstādīt savu uzlādes iekārtu?

Praktiski padomi elektroauto uzlādes izvēlē
Kā izvēlēties piemērotāko elektroauto modeli?
Kad ir ieteicams uzstādīt mājās speciālu uzlādes iekārtu?

Pasaulē un Latvijā strauji aug elektromobilitātes popularitāte – sabiedrība kļūst labāk informēta, arvien vairāk uz ceļiem ir redzami gan personīgie, gan koplietošanas elektroauto, kā arī ir vieglāk pieejamas uzlādes pieslēgvietas. Pagājušajā gadā ne tikai uz Eiropas, bet arī Latvijas ceļiem ir būtiski audzis elektroauto skaits. Latvijā to skaits ir palielinājies par 158 %, pārsniedzot jau 4000 vienību. Turklāt pirmo reizi arī pie mums jaunu auto segmentā pieprasījums pēc elektroauto (15 %) apsteidza pieprasījumu pēc auto ar dīzeļdzinēju (13 %).

Elektroauto piedāvājums ir plašs, un šobrīd gandrīz visi lielākie autoražotāji piedāvā vismaz vienu elektroauto modeli, bieži vien pat vairākus. Vēl pirms dažiem gadiem elektroauto izvēle bija diezgan ierobežota, bet šobrīd ir daudzveidīgas iespējas modeļu, cenas un komplektācijas izvēlē.

Kā plašajā piedāvājumā izvēlēties sev piemērotāko modeli, un kad nepieciešams uzstādīt arī speciālo mājas uzlādes iekārtu? To skaidro Edgars Korsaks-Mills, Elektrum elektromobilitātes eksperts, kurš jau vairāk nekā sešus gadus ikdienā brauc ar elektroauto un ir pārbaudījis praksē lielāko daļu no Latvijā pieejamajiem elektroauto modeļiem.

Kā izvēlēties piemērotāko elektroauto modeli?

Ja īsti nezināt, kādu elektroauto modeli izvēlēties, to plašais piedāvājums var iedzīt strupceļā. Jo īpaši tādēļ, ka šāda veida automašīnas tehnoloģiski kļūst arvien līdzīgākas. Arī statistikas dati rāda, ka ar elektroauto gadā vidēji nobrauc tikpat, cik ar iekšdedzes dzinēja automašīnu. Vai zinājāt, ka vairums autovadītāju ikdienā mēro maršrutu, kura garums nepārsniedz 100 km?

Patlaban vidējās klases elektroauto ar vienu pilnu uzlādi spēj nobraukt vairāk nekā 250 km, bet augstākās klase – pat virs 500 km. Pirms elektroauto iegādes svarīgi apdomāt atbildes uz vairākiem jautājumiem:

·         Cik lielus attālumus tipiskā darba dienā veiksiet ar auto?

·         Vai elektroauto būs vienīgais auto, un cik regulāri plānojat to izmantot?

·         Kur lādēsiet elektroauto – mājās, darba vietā vai publiskajās stacijās?

·         Kur jūsu ikdienas maršrutā, mājokļa vai darba vietas apkaimē ir pieejamas publiskās uzlādes stacijas?

Ne visiem vajag bezceļiem piemērotu auto, savukārt ne visiem arī der kompaktās klases automašīna. Ja ikdienā pārvietojaties pilsētas robežās, iespējams, piemērotāks būs neliels elektroauto, savukārt, ja to izmantos arī ģimene, ir vērts padomāt par elektrisku sporta apvidus auto (SUV).

Lemjot par elektroauto akumulatora ietilpību, tas jāizvērtē, ņemot vērā savus pārvietošanās paradumus un uzlādes iespējas. "Lielāks akumulators nozīmē lielāku iespējamo nobraukumu ar vienu pilnu uzlādi, taču arī augstāku elektroauto iegādes cenu. Ja ikdienā braucat īsus attālumus un ja mājās vai darba vietā ir pieejama uzlāde, liels akumulators nav nepieciešams, tādējādi arī elektroauto iegādes cena būs zemāka," skaidro Edgars Korsaks-Mills. Ja ikdienā plānots braukt lielākus attālumus, turklāt galapunktā nav ērti pieejama uzlāde, piemērotāks būs elektroauto ar lielāku akumulatora ietilpību.

Arvien biežāk publiskās uzlādes stacijas ir ierīkotas pie birojiem vai lielveikaliem. Ja dzīvojat privātmājā, iespējams uzstādīt privāto uzlādes iekārtu, kas spēs pa nakti uzlādēt pilnu akumulatoru. Ja uzlādes stacijas nav pa ceļam, dodoties ikdienas gaitās, tomēr elektroauto ir jāuzlādē garam braucienam, ieteicams izvēlēties auto modeli, kas atbalsta ātru un jaudīgu uzlādi.

Neatkarīgi no izvēlētā elektroauto modeļa tam ir jāspēj nodrošināt ikdienas vajadzības, tādēļ, iegādājoties elektroauto, jāņem vērā ne tikai automašīnas estētika, bet arī ikdienas paradumi un uzlādes iespējas. Piemēram, elektroauto ar lielu bateriju nav nepieciešams uzlādēt katru dienu.

Pirms auto iegādes ieteicams ieskatīties arī Elektrum elektroauto testu katalogā, kas pieejams elektrum.lv/elektroautotesti. Tajā vienuviet ir apkopoti jau 40 Latvijas tirgū pieejami elektroauto modeļi, kuru efektivitāti ir pārbaudījuši Elektrum eksperti, veicot testa braucienus Latvijas klimatiskajos apstākļos un satiksmē. Katalogā atradīsiet datus par elektroauto maksimālo nobraukumu, vidējo patēriņu dažādos braukšanas režīmos, kā arī izvērstu pārskatu un grafikus par uzlādi 50 un 150 kilovatu (kW) līdzstrāvas uzlādes stacijās, kas sniegs ieskatu, kā Latvijas ātrās uzlādes stacijās ir iespējams ieekonomēt uzlādes laiku.

Kad ir ieteicams uzstādīt mājās speciālu uzlādes iekārtu?

Dati liecina, ka patlaban puse jeb 50 % no visām elektroauto uzlādēm notiek mājās. Vai ar to, ka mājās ir rozete ar jaudu līdz 3,6 kW, pietiek, lai nodrošinātu elektroauto uzlādi, un cik tas ir droši? Edgars Korsaks-Mills stāsta, ka katram elektroauto komplektā ir lādētājs (EVSE), kam parasti ir 10 ampēru (A) strāva, proti, aptuvenā tējkannas jauda. Latvijas normatīvie akti paredz, ka, lietojot šo iekārtu ar pietiekami kvalitatīvu instalāciju, elektroauto šādi var lādēt kaut visu nakti. Ar 10 A strāvu vienā stundā var nodrošināt uzlādi vidēji 10 km distancei, līdz ar to nakts laikā ir iespējams uzlādēt aptuveni 100 km maršrutam. Lai arī šāds elektroauto uzlādes variants ir iespējams, tomēr mājas rozete nav ieteicams kā efektīvs ilgtermiņa risinājums.

Pieaugot elektroauto nobraukumam ar vienu pilnu uzlādi, pieaug arī akumulatoru kapacitāte. Elektrum piedāvā plašu mājas uzlādes iekārtu klāstu, lai aizstātu rozeti. Speciālo mājas uzlādes ierīci jeb Wallbox lielākoties izmanto, lai panāktu lielāku uzlādes ātrumu un kontrolētu uzlādes procesu. Ar Wallbox vienā stundā var uzlādēt akumulatoru aptuveni 50 km distancei, savukārt pa nakti iespējams uzlādēt arī pilnu akumulatoru.

Arī uzlādes iekārtas ir dažādas, tādēļ pirms iegādes vēlams izpētīt to sortimentu, kā arī konsultēties ar elektroinženieri. Vispirms jānoskaidro, kāda ir maksimālā uzlādes jauda izvēlētajam elektroauto, kāds ir elektrības pieslēguma veids privātmājā un pieejamais jaudas apmērs. Savukārt elektroinženiera konsultācija ir būtiska, lai pārbaudītu, vai esošā mājas sadale ir piemērota vai tomēr nepieciešami papildu risinājumi, jo viena uzlādes iekārta spēj patērēt vairāk elektrības nekā visas mājsaimniecības elektroierīces kopā.

Izvēloties uzlādes iekārtu, jāpievērš uzmanība arī tādiem aspektiem kā cenai, aizsardzībai pret noplūdstrāvu, nokrišņiem un vandālismu, IP/IK klasei, lietotnes funkcionalitātei, iespējai balansēt iekārtu un citām papildu iespējām.

Lai gan Wallbox uzlādes iekārtas uzstādīšanu var veikt pašu spēkiem, tomēr ērtāk to uzticēt Elektrum speciālistiem, kuri bez maksas sniegs ieteikumus par atbilstošāko Wallbox risinājumu elektroauto un mājoklim, kā arī to kvalitatīvi uzstādīs.

Ikvienas ģimenes pārsēšanās uz elektroauto sniedz pozitīvu pienesumu – mūsu pilsētas kļūst klusākas un gaiss tīrāks.

Elektromobilitāte, no vienas puses, tiecas samazināt augstās emisijas Latvijas transporta jomā, bet, no otras puses, piedāvā lietotājam ērtu, klusu un dinamisku braukšanu, kam piekritīs gan tie, kas jau brauc ar šādu auto, gan tie, kas ir tikai to izmēģinājuši. Savukārt uzskats par elektroauto kā dārgu, ekskluzīvu, plašai sabiedrībai nepieejamu transportlīdzekli ar aptuveni 100 km veiktspēju ir zudis, jo 2023. gadā elektroauto ir kļuvis par pieejamu, elegantu un jaudīgu auto, kas demonstrē arī tā īpašnieka dzīves stilu.

Elektrum, attīstot elektroauto uzlādes tīkla infrastruktūru, parūpēsies, lai jūsu elektroauto būtu iespējams uzlādēt ērti, ātri un moderni, turklāt ar zaļu, videi draudzīgu enerģiju gan mājās, gan ceļā.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.