Ziņas

Elektroauto jāaprīko ar skaņas sistēmu AVAS

Jauna ES regula
Stājas spēkā no 1. jūlija
Visiem elektroauto jābūt skaņas sistēmai AVAS

Mercedes-Benz, Audi, Toyota, un daudzi citi autoražotāji šobrīd aktīvi cīnās par tirgus daļu videi draudzīgo transportlīdzekļu segmentā, vienu pēc otra laižot klajā arvien jaunus elektroauto modeļus kam nepieciešama tikai elektrības rozete - nevis degvielas uzpildes stacija.

Lielpilsētu atbrīvošana no automašīnām ar iekšdedzes dzinējiem nozīmē tīrāku gaisu - un mazāk trokšņa pilsētniekiem. Un tas, pēc satiksmes drošības aktīvistu domām, var radīt problēmas. Bezpeļņas sabiedriskā organizācija Eiropas Aklo savienība norāda, ka elektroauto un atsevišķi auto ar hibrīddzinējiem rada potenciāli bīstamas situācijas vājredzīgajiem - kas var beigties traģiski.

Pēc tās pārstāvja teiktā, ja vājredzīgs vai akls cilvēks atrodas vietā, kur ir blīva satiksme, kas spiesta kustēties lēni, tam ir būtiska nozīme. Troksnis ļauj secināt, ka ceļā atrodas kāds šķērslis, un tas palīdz ieņemt lēmumu - šķērsot ielu vai nē, vienalga, vai šis cilvēks iet ar suni-pavadoni vai ar balto spieķi.

No 1. jūlija Eiropas Savienības regulas pieprasa autoražotājiem aprīkot visus jaunos elektroauto ar akustisko brīdinājuma sistēmu AVAS, par ko jau sen ir cīnījušies satiksmes drošības aktīvisti. Tā rada skaņu ne tikai, kad šie auto veic kustību atpakaļaitā, bet arī virzoties uz priekšu nelielā ātrumā - līdz 20 km/h.

Atsevišķi ražotāji dažiem jaunākajiem modeļiem šādu sistēmu jau ir ieviesuši vēl pirms 1. jūlija regulas - taču tagad tā būs obligāta visiem. Emisiju standartiem kļūstot arvien stingrākiem, daudziem Eiropas iedzīvotājiem jau tuvākajos gados par ekonomiski pamatotāku transportlīdzekļa izvēli kļūs elektroauto, turklāt piedāvājumi šajā segmentā parādās kā sēnes pēc lietus - tāpēc aktīvisti pauž gandarījumu, ka viņu bažas - visamz Eiropā - ir sadzirdētas.


Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!