Ziņas

Lietoto auto tirgus piedzīvo samazinājumu, turpina novecot

Lietotu auto tirgus samazinās
Ierobežotā pirktspēja neļauj iegādāties jaunu auto
Tirgus līderi - VW, Volvo, Audi, BMW un Opel

Auto Asociācija ziņo, ka 2015. gadā Latvijā pirmo reizi ir reģistrēti 48853 lietoti auto, kas ir par 2% mazāk kā gadu iepriekš. Vēl vairāk – gada otrajā pusē ir novērojams stabils samazinājums par vidēji 5%.

Tomēr daudz svarīgāks faktors par reģistrāciju apjomu ir automobiļu vecums. Latvijā pirmo reizi ievesto auto vidējais vecums nemazinās. Šai ziņā arī pagājušajā gadā pieaudzis īpatsvars vecuma segmentam virs 11 gadiem, kas lieku reizi atgādina par sabiedrības ierobežoto maksātspēju.

2015. gadā auto ar dīzeļdzinējiem ir turpinājuši savu uzvaras gājienu sasniedzot 81% tirgus daļu no visiem pirmo reizi reģistrētajiem lietotajiem automobiļiem. Nedaudz ir samazinājies jau tā niecīgais ar sašķidrinātās gāzes iekārtām aprīkoto automobiļu imports.

Procentuāli maznozīmīga, bet pozitīva tendence 2015. gadā ir 100% elektrisku un CO2 neemitējošu lietotu transportlīdzekļu importa turpināšanās - reģistrēti 14 transportlīdzekļi. Šo transportlīdzekļu vidū ir šādi modeļi - Tazzari Citysport EM1 (5), Renault Fluence (1), Citroen C-Zero (2), Nissan Leaf (2), Nissan E NV200 (1), Tesla Model S (1), Think City (1) un viena Latvijā par elektromobili pārbūvēta 2004. gada Mazda RX-8.

2015. gadā ir turpinājusies pozitīva tendence juridiskām personām iegādājoties nedaudz vairāk auto nekā gadu iepriekš. Pagājušajā gadā tādi bija 19% no visiem darījumiem, kamēr gadu iepriekš 15%, bet vēl pirms gada tikai 9%.

Juridiskām personām ir ļoti svarīga loma autoparka attīstībā, jo tās iegādājas jaunākus, labākas kvalitātes automobiļus un to izvēle ir daudz racionālāka.

Lietotu auto TOP 5

Lietotu automobiļu zīmolu Top 5 ir saglabājies nemainīgs ar nelielām pārbīdēm vien topa iekšienē. Tirgus līderis nemainīgi ir VW ar 17% (18% 2014), tam seko Volvo ar 14% (14% 2014), Audi ar 13% (12% 2014), BMW (11%) un Opel (9%) attiecīgi 4 un 5 vietās.

Tāpat kā gadu iepriekš Top 5 zīmoli veido 64% no visa vieglo pasažieru automobiļu tirgus. No modeļiem tā pat kā iepriekš dominē vidējās un lielās klases automobiļi. Vieglajam komerctransportam izteikti dominē VW (32%), Renault (15%) un Mercedes-Benz (14%).

Šogad ir reģistrēti arī 123 transportlīdzekļi, kas ir vecāki par 30 gadiem un var pretendēt uz statusu „Vēsturisks Spēkrats”.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.