Ziņas

Latvijā būvēts elektrisks pilnpiedziņas auto iekaros ASV

Latvijā konstruēts auto piedalīsies Paikspīkas izturības sacīkstēs
Konkurēs ar pasaules labākajiem autosportistiem
Andra Dambja radits elektrisks pilnpiedziņas auto

Latvijas auto konstruktora Andra Dambja veidotā elektriskās piedziņas sacīkšu mašīna šovasar piedalīsies leģendārajās Paikspīkas izturības sacīkstēs ASV. 

Paikspīkas izturības sacīkstes šogad notiks jau 91.reizi. Sportisti mēros 20 kilometrus garu distanci, kas stiepjas kalna virsotnē 4300 metrus virs jūras līmeņa. Šogad sacensībās startēs arī deviņkārtējais pasaules čempions rallijā Sebastjans Lēbs no Francijas.

Dambja komandas mērķis sacensībās ir uzstādīt jaunu distances veikšanas rekordu. Ar "eO PP01" sacīkšu mašīnu 30.jūnijā Kolorado startēs pieredzējušais latviešu pilots Jānis Horeliks.

Komanda uzsver, ka līdz šim elektroautomobiļi nav spējuši uzvarēt sacensību absolūtajā vērtējumā, taču īsajā un līkumotajā trasē tie pamazām kļūst par spēku, ar kuru rēķināties. Litija jonu akumulatori un elektriskie motori tehnoloģiski attīstās, kļūstot mazāki un jaudīgāki. Turklāt, atšķirībā no iekšdedzes dzinējiem, elektromotori nezaudē jaudu retinātā gaisā.

Izmantojot vairāku gadu desmitu motoru sporta pieredzi, Dambis jaunu automobili uzprojektējis sešu mēnešu laikā. Tā konstrukcijas pamatā ir cauruļu rāmja šasija, bet oglekļa šķiedras virsbūve ir izgatavota Dānijā.

Maijā "eO PP01" tiks intensīvi izmēģināts, bet jau jūnija sākumā komanda dosies uz Kolorado.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.