Ziņas

Tiesībsargs vēršas Satversmes tiesā par fotoradariem

Tiesībsargs norāda uz pretrunām
Soda auto īpašnieku, nevis vadītāju
Prasa Satversmes tiesu izvērtēt atbilstību pamatlikumam

Daudzi ir sašutuši par to, ka šobrīd spēkā esošais regulējums par braukšanas ātruma neievērošanu, kas fiksēts ar fotoradaru, paredz sodīt automašīnas īpašnieku, nevis pārkāpuma faktisko veicēju.

Tāpēc Latvijas tiesībsargs Juris Jansons beidzot ir vērsies Satversmes tiesā, lūdzot izvērtēt, kā šāda prakse atbilst mūsu valsts pamatlikumam.

Tiesībsarga birojs arī norāda, ka fotoradars un policists par vienu un to pašu pārkāpumu piemēro atšķirīgus sodus, kas ir pretrunā labas pārvaldības un vienlīdzības principam.

Tāpēc tiesībsargs ir iesniedzis pieteikumu par Ceļu satiksmes likuma 436.panta vairāku daļu neatbilstību Satversmes 1., 91. un 92.pantam. Viņaprāt, pārkāpuma izdarījušās personas noskaidrošana nav uzskatāma par neiespējamu vai nesamērīgu nastu atbildīgai iestādei.

Jau šobrīd Ceļu satiksmes likuma 20.pants paredz transportlīdzekļa īpašnieka pienākumu pēc Valsts policijas pieprasījuma sniegt ziņas par transportlīdzekļa vadītāju, ja pārkāpuma konstatēšanas brīdī transportlīdzekļa vadītājs nav noskaidrots. Tādējādi nepastāv objektīvi šķēršļi valstij noskaidrot ar fotoradariem fiksētā pārkāpuma izdarītāju.

Tiesībsarga birojs atgādina, ka fotoradaru ieviešanas mērķis ir vērsts uz satiksmes drošības uzlabošanu. Tādēļ maksimālā soda piemērošanai par mazāk bīstamiem un minimālā soda piemērošanai par bīstamākiem braukšanas ātruma pārkāpumiem nav saskatāms saprātīgs pamats.

Savukārt Ceļu satiksmes likums paredz nepamatoti atšķirīgu attieksmi pret personām, kuru izdarītais braukšanas ātruma pārkāpums ir fiksēts ar fotoradaru, neapturot transportlīdzekli.

Tiesībsargs jau iepriekš lūdzis Iekšlietu, Tieslietu un Satiksmes ministrijas izstrādāt nepieciešamos grozījumus normatīvajos aktos, lai novērstu pastāvošos trūkumus. Tomēr ministrijas neuzskatīja šādu grozījumu izstrādi par lietderīgu.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.