Ziņas

Kā pareizi braukt ziemā?

Drošību apdraud sniegs un ledus
Tumsa pasliktina redzamību
Daži padomi drošai braukšanai

Sniegs, sals, tumsa un putenis padara ierastos maršrutus ar auto ilgākus un bīstamākus. Ik nedēļu vismaz viens Latvijas iedzīvotājs iet bojā ceļu satiksmes negadījumā un lielākā daļa šo negadījumu notiek diennakts tumšajā laikā. 

Rodas iespaids, ka braukt ar auto ir ļoti bīstama nodarbe, no kuras vajadzētu atturēties un sēdēt mājās.  Taču reti kurš to spēj, tāpēc, iespējams jums palīdzēs daži padomi braukšanai ziemā.  

Auto sagatavošana
 
Vispirms, lai arī ir auksts, jums jāsteidzas un jūsu pirksti ir sasaluši, veltiet pāris minūtes tam, lai notīrītu vējstiklu, sānu un aizmugures stiklus, kā arī spoguļus  – braukt būs daudz drošāk, ja ceļš būs pārskatāmāks.  Turklāt šo darbu varēsiet paveikt ātrāk, ja jūsu rīcībā būs kārtīgs skrāpētājs, kādus var iegādāties degvielas uzpildes stacijās – lai nav jāiztiek ar kompaktdiska vāku.

Vēl viena būtiska lieta ir pārliecināties, vai darbojas visi (tai skaitā bremžu) lukturi – bieži vien Latvijas ziema kāda auto elektrosistēmai izrādās par skarbu un spuldzītes izdeg . Tāpat jātur mašīnā logu tīrāmā šķidruma rezerve – jo tas mēdz beigties ātri un visnepiemērotākajos brīžos.

Vērts pārliecināties arī, vai spiediens riepās ir pareizs un vienāds – tam ir liela nozīme bremzēšanā un manevrēšanā, par riepu protektora dziļumu nemaz nerunājot – ar „kailām” riepam jūs pakļaujat sevi (un citus) drošai nāvei.

Bremzēšana un stūrēšana

Ja ceļa segums ir klāts ar sniegu vai sniega, slapja sniega un ledus kombināciju, bremzēšanas ceļš krietni palielinās – tāpēc ir svarīgi ievērot distanci un laikus plānot bremzēšanu krustojumos – lai nesanāk no mazākas nozīmes, netīrīta vai apledojuša ceļa izslīdēt uz šosejas, pa kuru mašīnas traucas ar lielāku ātrumu.

Izmantojiet aizmugurējos miglas lukturus tikai tad, kad ir migla, jo sniegputenī, kad jau tā ir slikta redzamība, aizmugurējie miglas lukturi var radīt  mānīgu iespaidu aiz jums braucošajiem autovadītājiem, kas, sarkanā luktura apžilbināti, var nepamanīt brīdi, kad jūs patiešām sākat bremzēt.  

Tomēr lielākās briesmas rada sniegs un ledus – jo īpaši agrā rītā, vai vēlā pēcpusdienā. Ja jūsu automašīna sāk slīdēt, nespiediet uzreiz bremžu pedāli grīdā. Tā vietā atlaidiet gāzes pedāli un viegli pagrieziet stūri slīdēšanas virzienā, kamēr jums izdodas atgūt kontroli.  Zelta likums, braucot ziemā – nekad, uzsākot braukšanu, nespiediet gāzes pedāli grīdā un arī brauciena laikā atturieties no straujas ātruma uzņemšanas. 

Ja noticis negadījums

Ja nu ceļu satiksmes negadījums tomēr ir noticis, saglabājiet mieru un ziņojiet policijai un glābšanas dienestiem (ja tas ir nopietns). Ja kāpjat ārā no automašīnas tumsā, uzvelciet atstarojošo vesti (tās var ļoti lēti nopirkt ikvienā degvielas uzpildes stacijā). Ja atstājat automašīnu negadījuma vietā, pārliecinieties, lai tā ir labi redzama citiem ceļu satiksmes dalībniekiem – ieslēdziet avārijas brīdinājumu signālus un novietojiet atstarojošo avārijas trijstūri redzamā vietā.

Te vēl daži padomi par drošu braukšanu ziemā...

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.