Testa brauciens

Nissan Note: testa brauciens

Jaunais Nissan Note
Bagātīgs drošības aprīkojums
Cena, sākot no 11 590 eiro

AutorsToms Timoško

Latvijas auto tirgū tikko parādījies jaunais, otrās paaudzes Nissan Note, kas savu pasaules pirmizrādi piedzīvoja pagājušogad. Nissan norāda, ka tas ir kļuvis praktiskāks un labāk aprīkots, liekot arī līdzšinējiem Volkswagen Polo un Ford Fiesta pircējiem vērst skatienu daudzfunkcionālā japāņu mikro-MPV virzienā

Note savā arsenālā ieguvis mūsdienīgākās drošības tehnoloģijas, lūkojot sastādīt nopietnu konkurenci tādiem klases sāncenšiem kā Honda Jazz, Opel Meriva un Citroen C3 Picasso. Neuzkrītošs, bet elegants dizains, draudzīga cena un trīs dzinēju izvēle – šī cīņa solās būt interesanta.

Gaitas īpašības, dinamika

Šim segmentam raksturīgi - dzinēju klāsts nav plašs, bet no trīs iespējamajām izvēlēm var atrast sev piemērotu motoru. Mazākais no tiem ir 1,2 litru benzīna dzinējs ar 80 ZS jaudu, kas bija arī mūsu testa automašīnai.

Lai brauciens būtu dinamisks, dzinēja apgriezienus nākas noturēt augstākā diapazonā, bet nevienu brīdi tas nekļūst pārlieku skaļš. Ar vidējo degvielas patēriņu zem pieciem litriem, tas ir labi piemērots pilsētas satiksmei, taču uz šosejas ar tā jaudu būs par maz, lai droši veiktu apdzīšanas manevrus.

Pieejama arī jaudīgāka 1,2 litru DIG-S turboversija ar 98 ZS, ko iespējams komplektēt arī ar automātisko pārnesumkārbu. Pārējiem motoriem pieejama vienīgi piecpakāpju mehāniskā transmisija.

Mūsuprāt, labākā izvēle ir 1,5 dCI dīzeļdzinējs ar 90 ZS, kas bija atrodams arī iepriekšējās paaudzes Note. Tas gan ir skaļāks kā mazā tilpuma benzīna motori, bet 200 Nm griezes moments būs pietiekams, lai ar Note varētu justies droši arī tālākos maršrutos.

Salīdzinot ar iepriekšējo modeli, inženieri ir uzlabojuši skaņas izolāciju un salonā dzirdams vien neliels ceļa troksnis. Arī par gaitu un stabilitāti nav iemesla sūdzēties. Līkumos nav novērojamas virsbūves svārstības, bet balstiekārta labi absorbē ceļa negludumus. Nelielā ātrumā stūres reakcija ir ļoti viegla, ļaujot veikli noparkoties, bet uz šosejas tā kļūst stingrāka.

Interjers, praktiskums

Interjers līdzinās tam, kas jau redzēts Juke un Micra modeļos, arī apdares materiālu kvalitāte ir apmēram tāda pati. Vadības ierīču izvietojums ir parocīgs un to lietošana nerada nekādas problēmas.

Mūsu testa auto aprīkots ar plašu komforta paketi un drošības sistēmu arsenālu, ko Nissan sauc par drošības vairogu. Tajā ietilpst apkārtskata monitors, aklās zonas sensors, joslu maiņas asistents, kustību objektu noteicējs un citas jaunākās sistēmas, kas gan atbilstoši sadārdzina auto cenu par apmēram 1000 eiro.

Jaunais Nissan Note ir paredzēts vairākām mērķa grupām, sākot ar jauniešiem un mazām ģimenēm, līdz vecāka gadagājuma cilvēkiem, tāpēc neliela auto ietilpības uzlabošana ir vērtīgs atskaites punkts. Bagāžas nodalījums ir ar 325 litru ietilpību, bet, nolaižot sēdekļus, to var paplašināt līdz 425 litriem. Par papildus samaksu auto var aprīkot ar stiklotu jumtu, kas rada ilūziju par vēl lielāku salona ietilpību. 

Stūrei var regulēt tikai leņķi, tāpēc ne visi varēs uzreiz atrast ērtu sēdpozīciju. Aizmugurē sēdošie par šaurību nevar sūdzēties un vietas kājām aizmugurē ir vairāk kā Citroen C3 Picasso.

Blakus rokasbremzei un sēdekļu apsildei atrodama arī Eco poga, kas izglīto vadītāju ekonomiskajā braukšanā. Ieslēdzot šo režīmu, instrumentu panelis tiek izgaismots zaļas un zilas krāsu gammas kokteilī, kas mudina lieki negāzēt.

Vai to ir vērts pirkt?

Note tiešākie konkurenti ir Honda Jazz, Opel Meriva un Citroen C3 Picasso. Otrās paaudzes Jazz sākuma cena ir par gandrīz diviem tūkstošiem eiro dārgāka, turklāt tas nepiedāvā dīzeļdzinēja izvēles iespējas.

Citroen C3 Picasso ir nopērkams gan ar benzīna, gan dīzeļdzinēju, taču tas ir jūtami dārgāks, nekā Note, kas būs izšķiroši, ja lēmumu par pirkumu izdarīs jauna ģimene.

Reālākā cīņa būs starp Note un šogad atjaunināto Opel Meriva, kas piedāvā gan benzīna gan dīzeļa motoru izvēli, labu aprīkojumu un ne mazāk pievilcīgu cenu.


Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!