Ziņas

Leģenda par dzelzs bruņinieku - Rīgas Motormuzejā

Jauna izstāde Rīgas Motormuzejā
Leģenda par dzelzs bruņinieku
Apmeklētājiem - dāvanā What Car? SUV žurnāls

Rīgas Motormuzejs no 9. novembra apmeklētājiem piedāvā ceļojumu laikā, lai unikālā veidā atklātu vienu no Latvijas armijas pirmajiem dzelzs bruņiniekiem – bruņumašīnu  “Imanta”.

Indriķa hronikās minētā Daugavas līvu kareivja Imanta vārds savulaik tika iedots britu autoražotāja Sheffield-Simplex bruņumašīnai, ko Krievijas impērija armijas vajadzībām iegādājās 1915./1916. gadā. Bruņumašīna ar 60 zirgspēku motoru,  kas ļāva sasniegt  40 km/h ātrumu, kļuva par Latvijas armijas kara trofeju, un no 1919. gada vasaras beigām  5,9 tonnas smagais spēkrats, izmantojams ar vienu vai diviem ložmetējiem, jau piedalījās kaujās pret bermontiešiem. 



Pēc kara  “Imantu”, tāpat kā pārejās Latvijas armijas bruņumašīnas (kopskaitā 10), pārbūvēja. Tās piedalījās parādēs un militārajos manevros. Pēc Latvijas okupācijas “Imanta” un vēl divas bruņumašīnas ar skanīgajiem nosaukumiem “Staburags” un “Zemgalietis” nonāca Sarkanās armijas 24. teritoriālā korpusa tanku rotas sastāvā. Zināms, ka 1941. gadā, Sarkanajai armijai atkāpjoties, divas bruņumašīnas Vidzemē tika sašautas.

Pagāja vairāk nekā 70 gadu, un pie kādām mājām Gulbenes pusē tika uzietas vairāk nekā 30 vēsturiskā militārā spēkrata detaļas – to skaitā ložmetēja tornis, bruņuplāksnes un auto spārns. 
Ne pietiekami, lai pilnībā restaurētu “Imantu”, bet gana, lai atdzīvinātu leģendu. Tāpēc Rīgas Motormuzejs ir licis lietā jaunās tehnoloģijas, izveidojot multimediālu izstādi un bruņumašīnu atdzīvinot virtuāli.

Apmeklētājiem ir iespēja ieskatīties četros laikposmos, kas raksturo ne tikai  “Imantas” gaitas, bet Latvijas vēsturi pēdējos simt gados. Tie ir divi kari un divi miera periodi, nozīmīgs laika posms, kas aizvedis Latviju līdz simtgadei, kuras kaldināšanā piedalījās arī  “Imanta” – viens no jaundibinātās valsts pirmajiem dzelzs bruņiniekiem. Ekspozīcijā tiek piedāvāts plašāks ieskats par tālaika  bruņutehnikas attīstību Latvijā un arī citviet pasaulē.

Līdz pat nākamās nedēļas beigām, katram biļešu pircējam dāvanā jaunais What Car? SUV žurnāls - pieprasi Motormuzeja kasē!

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Toyota bZ4X

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

bZ4X ir lielisks universālis – īpaši, ja izvēlaties ar priekšējo riteņu piedziņu un vidējā līmeņa aprīkojumu. Tam ir laba vadāmība, ietilpīgs salons un tas pieejams par saprātīgu cenu, turklāt jūs saņemsiet 10 gadu garantiju akumulatoram, ja nogādāsiet savu automobili pie Toyota dīlera uz ikgadējo EV veselības pārbaudi.