Ziņas

Ziemas riepu izvēle - kuras riepas pirkt?

Kādas ziemas riepas izvēlēties
Ziemas riepu tipi un atšķirības zīmolos
Riepu pirkšanas padomi sadarbībā ar Atlas Riepas

Tuvojoties ziemas riepu sezonas sākumam, daudzi autovadītāji vēl nav izvēlējušies, kādas riepas pirkt. Eksistē trīs galvenie riepu tipi, taču zīmolu un cenu atšķirība izvēli padara vēl plašāku un grūtāku. Lai atvieglotu tavu dzīvi, vēlreiz atgādinām būtiskākos faktus, kas jāņem vērā, meklējot atbilstošākās riepas savam auto.  

CENTRĀLEIROPAS TIPA ZIEMAS RIEPAS ir piemērotākā izvēle autobraucējiem, kuri lielākoties izmanto pilsētas ceļus un tās šosejas, kas ziemas apstākļos tiek regulāri tīrītas. Pateicoties vidēji mīkstajam gumijas sastāvam, šo riepu lielākie plusi ir saķeres īpašības, vadāmība un mazāks nodilums, braucot gan pa sausu, gan slapju asfaltu un segumu, ko klāj slapjš sniegs jeb šķīdonis.

Tas gan nenozīmē, ka ar tām nevar braukt pa sniegu vai ledu, taču šādos apstākļos tās nebūs tik efektīvas kā abi pārējie tirgū pieejamie riepu tipi – un kritiskā situācijā pāris metriem bremzēšanas ceļā var būt izšķiroša nozīme. Šīs riepas nebūtu ieteicamas autovadītājiem ar mazu stāžu un minimālu ziemas braukšanas pieredzi.

SKANDINĀVU JEB FRIKCIJAS TIPA ZIEMAS RIEPAS ir laba alternatīva radžu riepām, piemērotas skarbiem ziemas apstākļiem. Šīs riepas raksturo mīksts gumijas sastāvs, daudz smalkas lameles protektora blokos, nodrošinot lieliskas saķeres un bremzēšanas īpašības uz ledus un sniegā.

Tiesa gan uz sausa ceļa, gaisa temperatūrām pārsniedzot +4 grādu temperatūru, šīs riepas vairs nav tik efektīvas kā Centrāleiropas tipa ziemas riepas, turklāt to mīkstais sastāvs nedaudz ietekmē arī auto vadāmības īpašības.

Pretēji dažu skeptiķu apgalvojumiem, frikcijas tipa riepas nav jūtīgākas pret asām bedrēm, kā Centrāleiropas tipa riepas, pat ar zemāku profilu uz lielāka izmēra diskiem.

ZIEMAS RIEPAS AR RADZĒM ir labākā izvēle autobraucējiem, kuri grib justies pārliecināti jebkādos ziemas apstākļos - sākot no piesnigušiem pagalmiem līdz pat ledainiem un netīrītiem lauku ceļiem. Radžu riepām ir izteiktas priekšrocības uz tīra ledus vai cieši sablīvēta sniega, piemēram krustojumos, kur var rasties nepieciešamība straujāk nobremzēt.

Mīnusi ar ko jārēķinās - piesardzīgāk jābremzē uz slapja asfalta un bruģa, tām ir arī lielāks trokšņu līmenis, braucot pa asfaltu. Taču tas ir sīkums, ar ko var ļoti ātri iemācīties sadzīvot. Pieredze liecina, ka ražotās riepas parasti kalpo ilgāk nekā mīkstās skandināvu tipa riepas, taču arī radžu riepām īsti “nepatīk”, ja gaisa temperatūra ir plusos, kā tas bieži gadās pavasarī, kad vasaras riepu sezona vēl nav sākusies, bet dienas jau kļuvušas ievērojami siltākas. Radzes pamazām krīt ārā un nākamajā ziemā to skaits jau būs mazāks, nekā pirms gada.

Cik liela nozīme ir riepas ražotājām (zīmolam)?  

Lai labāk izprastu kas labs un kas slikts, riepu piedāvājums jādala 3 līmeņos –

1) pasaules labāko riepu ražotāju riepas – Continental, Goodyear, Bridgestone, Michelin, Nokian;

2) vidējais segments jeb premium riepu ražotāju meitas uzņēmumi – Continental tie ir General Tire, Uniroyal, Barum, Gislaved u.c., Goodyear tie ir Fulda, Sava, Debica, Bridgestone tie ir Firestone, Dayton u.tml.

3) ekonomiskais segments jeb Āzijas izstrādājumi, kas tīri labi ir iemanījušies “nokopēt” pasaules labākos riepu protektorus un radīt šo to no jauna.

Jānis Purvītis, riepu tirdzniecības centra "Atlas Riepas" eksperts norāda - ja pirmo 2 plauktu piedāvājumu var pilnīgi droši izvēlēties jebkurš autobraucējs vai autoparka īpašnieks, tad ar trešo plauktu jābūt piesardzīgiem.

Lai gan cena Ķīnā ražotajām riepām, it īpaši izmēros R17 un vairāk, ir vilinoša, jārēķinās ar vairākām “blaknēm”. Pirmkārt, drošība. Ieskatoties neatkarīgo riepu testu rezultātos, var redzēt, ka beigu galā ir tieši Āzijas izstrādājumi. Un atšķirība nav niansēs. Ja pirmās vietas ieguvējs ārkārtas bremzēšanas testā uz slapja asfalta no 80 km/h spēj nobremzēt 35.1 m, tad pēdējās vietas ieguvējs – 50.2 m!! Tā ir 15.1 m starpība, kas jau var būt dzīvības jautājums!

Savukārt TOP 20 riepu modeļu bremzēšanas ceļš pārsvarā atšķiras vien 1 metra robežās. Nākamie aspekti – Āzijā ražotās riepas bieži vien ir smagākas un ar robustāku protektoru, kas palielinās degvielas patēriņu un rites troksni. Tas gan nav izšķirošs faktors, ja runa ir par savu vai tuvinieku dzīvību un veselību, un, protams, labāk ir braukt ar jaunām Āzijas riepām nevis nolietotām premium riepām.

Jāņem gan vērā, ka pat vislabākā pasaules riepa neglābs no sekām nepamatotiem, pārgalvīgiem manevriem gadījumos, kad to atļauties nevar. Ceļa apstākļus vajag izvērtēt vienmēr!

Ja tev ir jautājumi par riepu izvēli, lūdzu raksti mums uz info@whatcar.lv


Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.