Ziņas

Jauni nodokļi auto īpašniekiem

Transportlīdzekļu nodokļu likuma projekts
Aizstās transportlīdzekļa nodevu
Lielāka masa un motors - lielāki nodokļi

Ministru kabinets akceptējis Transportlīdzekļu nodokļa likuma projektu, kas no nākamā gada aizstās līdzšinējo ikgadējo transportlīdzekļa nodevu un paredz nodokļa diferenciāciju atkarībā no vieglā automobiļa pilnās masas, motora tilpuma un jaudas.

Tādējādi lielāka nodokļa likme paredzēta lielas jaudas un ekskluzīvām automašīnām. Valdība gan  vēl Finanšu ministrijai uzdevusi papildus izvērtēt iespējamus atvieglojumus elektromobiļiem, kā arī precizēt nodokļa likmes atsevišķām automašīnu kategorijām.

Paredzēts, ka vieglajiem automobiļiem, kuri ir reģistrēti pēc 2005. gada 1. janvāra, nodoklis tiks noteikts pēc vieglā automobiļa pilnās masas, motora tilpuma un jaudas. Ņemot vērā, ka budžeta konsolidācijas pasākumu ietvaros ir paredzēts no transportlīdzekļu nodokļa papildus iekasēt  5 miljonus latu 2011.gadā, tika precizētas transportlīdzekļu nodokļa likmes.

Atkarībā no vieglā automobiļa motora tehniskajiem parametriem nodoklis var atšķirties vienam un tam pašam automašīnas modelim – jo lielāks motors pēc tilpuma un lielāka motora maksimālā jauda, jo lielāks būs nodoklis. Tādējādi tiks nodrošināts princips, ka lielākais nodokļa slogs tiek pārnests uz lieljaudas un ekskluzīviem automobiļiem.

Savukārt automobiļiem ar pilno masu līdz 1500 kg un motora tilpumu līdz 1500 cm3 un jaudu līdz 55 kW nodokļa apmērs samazināsies, salīdzinot ar šobrīd maksājamo minimālo transportlīdzekļu ikgadējās nodevas likmi (24 lati).

Lūk, pāris piemēri, kā tiks aprēķināts jaunais nodoklis:


Piemērs Nr. 1




Piemērs Nr. 2


Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.