Ziņas

Autovadītāji ignorē mobilo tālruņu lietošanas noteikumus

69% autovadītāju braucot runā pa telefonu
Brīvroku sistēmu izmanto vien 16%
Divu gadu laikā minimālas izmaiņas

Whatcar.lv aptauja liecina, ka 69% autovadītāju braucot joprojām izmanto mobilos tālruņus. Tikai 14% aptaujāto atzīst, ka pie stūres nerunā pa mobilo tālruni.  

Aptauja liecina, ka brīvroku sistēmu izmanto vien nedaudz vairāk nekā 16% autovadītāju – pārējie telefonu tur vienā rokā, bet stūri – otrā. 

Tas nozīmē, ka gadu gaitā Latvijas autovadītāju paradumi par spīti sodiem un dažādām kampaņām nav būtiski mainījušies. CSDD mājaslapā pieejamā informācija vēsta vēl 2007.gada sākumā veiktajā aptaujā atklājās, ka 75% autovadītāju lieto mobilo telefonu, braucot pie stūres. To apstiprina arī pasažieri – vairāk nekā divas trešdaļas no aptaujātajiem pasažieriem apgalvo, ka pēdējo divu nedēļu laikā autovadītājs braukšanas laikā lietojis mobilo telefonu.  

Komentējot faktu, ka divu gadu laikā Latvijas autovadītāju paradumi nav būtiski mainījušies, Jānis Kulmanis, Whatcar.lv galvenais redaktors, norāda, ka "ceļu satiksmes noteikumu vēstījums acīmredzot joprojām nav skaidrs – daudzi nesaprot, ka  runāšana pa telefonu, braucot pie stūres, var beigties ar jūsu, jūsu tuvinieku vai citu cilvēku nāvi".

Latvijas administratīvo pārkāpumu kodekss paredz, ka "par tālruņa lietošanu, ja transportlīdzeklis atrodas kustībā, izņemot gadījumus, kad transportlīdzekļa vadītājam, lai to lietotu, nav jāņem rokā tālruņa klausule, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu desmit latu apmērā". Soda punkti par šo pārkāpumu netiek piešķirti.

Tiesa, ja tālruņa lietošana pie stūres beidzas ar negadījumu, kuram ir smagas sekas, sods var būt krietni smagāks līdz pat brīvības atņemšanai uz laiku līdz 5 gadiem. Kā zināms, izmeklētāji pēc avārijas var konstatēt, vai negadījuma brīdī un īsi pirms tā ir lietots mobilais tālrunis. 

Pētījumi liecina, ka mobilā tālruņa lietošana pie stūres brīžiem var būt pat bīstamāka nekā braukšana alkohola reibuma stāvoklī.  CSDD apkopotie statistikas dati liecina, ka avārijās, kuras notikušas vadītāja neuzmanības dēļ, ik gadu iet bojā vairāki desmiti cilvēku. Turklāt visbiežāk šīs avārijas traģiski beidzas ārpus apdzīvotām vietām.

 Whatcar.lv aptauju rezultāti:

Kad pēdējo reizi, braucot pie stūres, runāji pa mobilo tālruni?

Šodien  51,2%

Vakar  16,8%

Nekad tā nedaru  13,6%

Pirms nedēļas 9,6%

Pirms mēneša 8,8%

 

Kā tu lieto mobilo tālruni, braucot pie stūres?

Turot aparātu pie auss 69,05%

Ar brīvroku sistēmu 16,67%

Braucot nelietoju 14,29%

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.