Ziņas

Paģiras un autovadīšana

Vairāk kā 300 satiksmes negadījumu
Paģiras traucē koncentrēties
Enerģijas dzērieni nepalīdzēs

Pērn Latvijā reibumā tika izraisīti vairāk nekā 300 satiksmes negadījumu.  Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ avārijas izraisa iedzēruši vai paģiraini vadītāji, ir slikta reakcija un nespēja pielāgot braukšanas ātrumu satiksmes apstākļiem.

Pat, ja asinīs vairāk nav alkohola, galvassāpes, jutīgums pret gaismu, nelabums un citi simptomi, kas parādās vairākas stundas pēc alkohola lietošanas, var ievērojami samazināt autovadītāja braukšanas spējas un palielināt satiksmes negadījuma risku.

Neadekvāta uzvedība ceļu satiksmē

Tie autovadītāji, kas sēžas pie stūres, neskatoties uz paģirām, divreiz biežāk pārkāpj noteikumus, četrreiz biežāk neievēro savas braukšanas joslas līnijas un vairāk kā ceturto daļu no kopējā braukšanas laika pārsniedz braukšanas ātrumu.

Simptomi, kuri parasti tiek saistīti ar paģirām, parādās, kamēr alkohols vēl aizvien ir organismā. Tomēr nereti šie simptomi mēdz saasināties, kad alkohola līmenis asinīs sasniedz nulli. Diskomforts var saglabāties no 8 – 24 stundām.

Tipiskākie simptomi, kas tiek novēroti šajā laikā, ir: galvassāpes, jutīgums pret gaismu, nelabums, aizkaitinājums, nogurums un vispārīgs fizisks un emocionāls diskomforts.

Drošas braukšanas eksperti no Renault norāda, ka “autovadītājam, kuram ir šādi simptomi, var būt problemātiski fokusēt uzmanību, ātri reaģēt uz pastāvošajiem riskiem un adekvāti interpretēt riskus un signālus no citiem autovadītājiem.”

Enerģijas dzērieni nepalīdzēs

Lai justos labāk, autovadītāji parasti pielieto dažādas metodes, ieskaitot stipras kafijas un enerģijas dzērienu lietošanu. Tomēr pētījumi liecina, ka šādas metodes var būt bīstamas. Tā, piemēram, enerģijas dzērieni uzlabo vienīgi subjektīvo vērtējumu par pašsajūtu.

Lietojot enerģijas dzērienus, samazinās galvassāpes, nogurums un pazūd sausums mutē. Tomēr tie nespēj uzlabot koordinēšanās spējas un atbildes reakciju uz vizuāliem stimuliem. Šāda rīcība var palielināt satiksmes negadījumu risku, jo autovadītājiem var rasties pārliecība, ka viņi ir gatavi vadīt automašīnu.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Audi Q5

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

Ja nepieciešams komfortabls, kluss, ietilpīgs un kvalitatīvs premium līmeņa auto, kas spēj braukt arī bezceļa apstākļos – jaunā Q5 izvēli nevajadzēs nožēlot.