Ziņas

Vai tavs bērns ir piesprādzēts pareizi?

Kombinezoni un dūnu jakas neļauj bērnu cieši piesprādzēt
Avārijas gadījumā tam var būt traģiskas sekas
Daži padomi, kā no tā izvairīties

Kad tavam bērnam mugurā ir ziemas drēbes vai kombinezons, vai tu pareizi piesprādzē viņu drošības sēdeklītī?

Pētījumi liecina, kas 60 - 80% vecāku uz šo jautājumu atbildētu noliedzoši, jo nereti tie aizmirst, ka drošības jostas vajag nospriegot attiecīgi bērna krūšu apkārtmēram, neatkarīgi no uzvilkto drēbju biezuma.

Nepareizi lietota drošības josta nesniedz optimālu aizsardzību – tā norāda drošības eksperti no Renault.  Piemēram, ja bērnam negadījuma laikā ir dūnu jaka, tad trieciena brīdī tā tiek saspiesta. Šāda situācija rada lielāku kustību trieciena laikā un var izraisīt nopietnus savainojumus.

Tā, lūk, 2009. gadā Latvijā ceļu satiksmes negadījumos cietuši 357 bērni un 8 gājuši bojā. 

Pareizu drošības jostu lietošanas noteikumi attiecas un visu vecumu bērniem - arī uz zīdaiņiem. Bērnu kombinezoni bieži ir ražoti no ūdensnecaurlaidīga un slidena materiāla, kas palielina risku, ka bērns izslīd no sēdeklīša, ja drošības josta nav stingri pievilkta.

Diemžēl pareizi lietotas drošības jostas, kad tiek valkāts ziemas apģērbs var likt bērnam justies nepietiekami komfortabli, kas padarīs braucienu mašīnā par īstu murgu.

Labākais risinājums ir novilkt biezās ziemas drēbes - īpaši pirms garākiem pārbraucieniem, tad iesēdināt bērnu drošības sēdeklītī un pareizi piesprādzēt ar drošības jostu. Ja automašīnas salons nav uzsilis, tad vajadzētu bērnu apsegt ar segu līdz salons iesilst līdz komfortablai temperatūrai.

Lūk, kā pārbaudīt vai bērns drošības sēdeklītī ir pareizi piesprādzēts:

1. Uzvelc bērnam ziemas apģērbu, kas viņam ir mugurā ikdienas pārbraucienos ar automašīnu.

2. Iesēdi bērnu drošības sēdeklītī, piesprādzē un pielāgo drošības jostas nospriegojumu.

3. Izsēdini bērnu no drošības sēdeklīša, bet nemaini iepriekš uzstādītos drošības jostas izmērus.

4. Novelc bērnam ziemas apģērbu un ievieto viņu atpakaļ bērnu sēdeklītī.

5. Ja tu vari ievietot vairāk kā divus pirkstus starp drošības jostu un bērna krūšu kaulu, tad noteikti ciešāk jāpievelk bērna sēdeklīša drošības jostas.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Renault Captur

What Car? Vērtē Novērtēts ar 3 no 5

Captur pievilcīgais dizains, bagātīgo versiju kvalitatīvais interjers un zemā cena patiks daudziem, taču tā mazjaudīgie dzinēji un gaitas īpašības nedaudz atpaliek no konkurentu piedāvātā. Mēs vēlētos arī lielāku plašumu aizmugurē sēdošajiem.