Testa brauciens

Porsche Media Driving Academy: atpakaļ skolā!

Whatcar.lv apmeklē Porsche Media Driving Academy
Porsche testu poligons bijušajā F1 trasē
Reportāža no Stambulas, Turcijā

AutorsIvo Goldmanis

Atpakaļ uz skolu - ar šādu devīzi Whatcar.lv devās uz Porsche braukšanas akadēmiju, jeb Media Driving Academy Stambulas pievārtē esošajā Intercity trasē, kuru vēl pirms dažiem gadiem pieskandināja F1 bolīdi.

Trase ir lieliska – strauju virāžu un ātrumposmu tajā netrūkst. Tagad vācu autoražotājs to pārveidojis par poligonu Porsche modeļu paletes testa braucieniem, kur esošie un potenciālie Porsche klienti var izvēlēties apmācību kursu atbilstoši savām spējām, interesēm un vajadzībām. Media Driving Academy ir īpaša programma žurnālistiem, lai iepazīstinātu ar Porsche modeļiem un to ideoloģiju.

Kamēr pērn mēs driftējām pa aizsalušiem ezeriem Juha Kankkunen Driving Academy Lapzemē, Somijā, šis Porsche piedāvājums nenoliedzami izvērtās par vienu no interesantākajiem testa braucieniem šogad.

Vesela pēcpusdiena tika veltīta detalizētai trases izpētei, kurā Porsche eksperti soli pa solim iepazīstināja ar katru līkumu un to, kā to pareizi izbraukt, ievērojot trajektorijas un nezaudējot ātrumu. Autoparks - diezgan iespaidīgs: Boxster S, Boxster GTS, Cayman GTS,  911 Carrera 4S, 911 Targa 4S, 911 Carrera GTS, 911 Carrera 4 GTS, kā arī 911 Turbo S. Jā, mēs izmēģinājām katru no šīm automašīnām. Un - jā, mums tik un tā ar šo vienu dienu trasē bija par maz.

Launch control. Daudzi Porsche pazinēji zina par šādu opciju, taču vislabāk to izmēģināt ar vienu no jaudīgākajiem auto Štutgartē bāzētā autoražotāja modeļu paletē - 911 Turbo S. Apsēdies pie stūres, piesprādzējies, aktivizē Sports+ režīmu, nospied bremžu pedāli, ieliec pārnesumslēgu pozīcijā Drive, neatlaižot bremžu pedāli nospied līdz galam gāzes pedāli un, uz ekrāna parādoties ziņojumam (tas notiek pēc 2 sekundēm) “Launch Control Activated” - laid vaļā bremžu pedāli un izbaudi - 2,7 sekundes līdz 100 km/h.


Please Save Me. Tā akadēmijas instruktori jokojot dēvē sistēmu ar abreviatūru PSM, kas patiesībā nozīmē Porsche Stability Management. Šī ir stabilitātes kontroles sistēma, dažādu sensoru gūzma, kas spēj „savākt”auto pat šķietami bezcerīgos apstākļos.

Porsche poligonā ir īpaši izveidots posms, kur sauss ceļa segums mijas ar slapju un slidenu segumu, ļaujot pārbaudīt gan savu , gan PSM reakciju uz mainīgajiem ceļa apstākļiem gan aizmugures piedziņas Porsche modeļos. Tā strādā maģiski!

Ātrs uz šosejas, lietojams arī bezceļos. Porsche Media Driving Academy  kliedē jebkādas šaubas par Cayenne apvidus auto spējām braukt arī tur, kur ceļa nav. Vairākus kilometrus gara bezceļu trase ļauj pārliecināties, ka Porsche pilnpiedziņas sistēma un citi braukšanas palīglīdzekļi, kā arī iespēja palielināt auto klīrensu padara Cayenne ja ne gluži par “Land Cruiser slepkavu”, tad par auto, kas faktiski spēj krietni vien vairāk, nekā tā pircēji jebkad varētu gaidīt.

Skaties video!


Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!