Testa brauciens

Volvo S60 Cross Country: testa brauciens

Izmēģinām Volvo bezceļu sedanu
Volvo S60 Cross Country
Cena, sākot no nepilniem 40 tūkstošiem eiro

AutorsIvo Goldmanis

Bezceļu sedans? Nav viegli uzreiz saprast, kam būtu nepieciešams šāds Volvo modelis, var tikai minēt, ka primārā auditorija varētu būt tie, kas gribētu braukt ar S60 sedanu, taču ceļa apstākļi pieprasa ja ne pilnpiedziņu, tad paaugstinātu klīrensu noteikti.

Salīdzinot ar standarta S60, šim Cross Country modelim klīrenss ir par 6,5cm lielāks, turklāt tam ir arī virkne kosmētisku virsbūves apdares elementu kā citiem auto, kurus Volvo apzīmē ar Cross Country vai XC - to vidū riteņu arku uzlikas, aizsargplāksnes buferu apakšmalai priekšā un aizmugurē, kā arī citi elementi.

S60 Cross Country ir divi aprīkojuma līmeņi - Momentum un Incription, bet motoru klāstā ir 245 ZS 2,0 litru tilpuma benzīna turbodzinējs (pieejams tikai ar pilnpiedziņu un automātisko transmisiju), 2,0 litru tilpuma 190 ZS D4 dīzeļdzinējs (pieejams tikai ar priekšpiedziņu un manuālo vai astoņpakāpju automātisko transmisiju) vai arī 2,4 litru tilpuma, pieccilindru D4 dīzeļdzinējs (tikai ar pilnpiedziņu un sešpakāpju automātisko transmisiju). Tieši pēdējo no tiem, lepnākajā - Inscription komplektācijā mēs izmēģinājām šajā testa braucienā.

Kāds tas ir?

Uz ceļa Cross Country uzvedas gandrīz tāpat kā ierindas S60 sedans, un tā ir labā ziņa. Asākos līkumos virsbūves sasvere ir mazliet lielāka, taču kopumā auto ir ļoti stabils. Mums īsti nebija iespējas pilnībā pārbaudīt S60 Cross Country bezceļa spējas, bet, braucot pa tipisku Latvijas meža ceļu un meklējot vēl neatklātās sēņu vietas paaugstinātais klīrenss sevi attaisnoja.



Arī uz grantēta ceļa “trepes” S60 Cross Country saglabāja pārliecinošu stabilitāti, balstiekārtai absorbējot lielāko daļu ceļa negludumu. 190 ZS dīzeļmotoram jaudas ir vairāk nekā varētu vēlēties, griezes moments ir 440 Nm, paātrinājumā tas skan gandrīz tikpat labi kā vācu autoražotāju 3,0 litru tilpuma sešcilindru dīzeļmotori, turklāt tā vidējais degvielas patēriņš daudz neatpaliek no oficiāli norādītajiem 5,7 litriem uz 100 km.

Salons, praktiskums

Salona arhitektūra ir identiska, kā S60 sedanam - dažiem varētu nepatikt, ka viduskonsolē ir tik daudz līdzīgu pogu, kas turklāt novietotas viena otrai blakus. Sēdpozīcija ir ļoti laba - nedaudz augstāka, kā ierindas sedanā vai universālī, bet ne tik augsta, kā XC60 krosoverā. Sēdēšanas komforts ir viena no Volvo automašīnu pamatiezīmēm, arī S60 Cross Country vadītāja sēdeklis ir ļoti ērts, turklāt to komplektā ar stūres kolonnu var regulēt dažādos virzienos, pielāgojot katra braucēja vajadzībām.



Aizmugurē ērti jutīsies bērni vai ne pārāk liela auguma pieaugušie, pārējiem nāksies gaidīt izdevīgu brīdi, lai pārsēstos priekšā. Bagāžas nodalījuma ietilpība nav tik liela, kā V60 Cross Country, taču tie, kas izvēlēsies sedanu, ar savu izvēli jau būs darījuši zināmu, ka kravas pārvadāšana nav viņu prioritāte. Taču tajos gadījumos, kad tas būs nepieciešams, aizmugures sēdekļu atzveltnes var nolocīt, ļaujot automašīnā iekrāmēt lielāka izmēra priekšmetus. 

Tas, kas vieno Cross Country ar standarta S60 ir arī bagātīgais drošības aprīkojums - mūsu testa auto vēl papildus bija arī “aklo zonu” kontroles sistēma BLIS, vadītāja modrības uzraudzības sistēma,  adaptīvā kruīzkontrole ar sadursmju brīdinājuma un automātiskas bremzēšanas sistēmām, kā arī gājēju un velosipēdistu atpazīšanas sistēmu.



Vai to ir vērts pirkt?


Volvo S60 Cross Country ir unikāls modelis, kam nav konkurentu. Mūsuprāt, laikmetā, kad tik strauji aug savstarpēji līdzīgu krosoveru segments, šī ir iespēja atšķirties no dominējošās masas, tāpēc daļa pircēju to varētu izvēlēties kā stila aksesuāru. S60 Cross Country gan nav lēts - cenas sākas no nepilniem 40 tūkstošiem eiro, taču mūsu dāsni aprīkotais testa auto maksāja nedaudz virs 50 tūkstošiem eiro. Par šādu naudu jau ir vērts izvērtēt praktiskākā V60 Cross Country vai XC60 iegādi.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Volvo V60 Cross Country

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

Gluži kā standarta Volvo V60, arī Cross Country ir ietilpīgs ģimenes universālis ar kvalitatīvu interjeru. Turklāt ceļošanai piemērotais auto ir labi aprīkots, komfortabls, viegli lietojams un daudzpusīgs, pateicoties paaugstinātajam klīrensam. Jāņem vērā tas, ka standarta V60 versija būs lētāka kā iegādes brīdī, tā arī lietošanas laikā, savukārt Audi A4 Allroad būs klusāks un izsmalcinātāks.