Testa brauciens

Ziemas riepu tests: Falken Espia EPZ 2

Ziemas riepu testi Somijas ziemeļos
Izmēģinām Falken Espia EPZ 2
Pārdošanā tagad

Tuvojoties ziemas riepu sezonai, aktuāls kļūst jautājums – kādas ziemas riepas izvēlēties? Viens no šīgada jaunumiem nāk no Falken.

Falken ražo 20 miljonus riepu gadā un Ziemeļvalstīs šis uzņēmums ir pārstāvēts jau vairāk nekā 20 gadus. Japāņu ražotājs zina, kādas riepas ir nepieciešamas īstai ziemai, tāpēc ir veicis uzlabojumus 2009.gadā klajā laistajai riepai Espia EPZ, laižot klajā EPZ 2.

Šīs riepas piemērotas gan vieglajiem, gan apvidus auto un, kā apgalvo ražotājs, nodrošina par 25% labāku bremzēšanu uz ledus un 10% labāku paātrinājumu, salīdzinot ar pirmās paaudzes Espia EPZ riepām. Arī bremzēšana uz slapja ceļa seguma esot par 10% labāka, salīdzinot ar līdzšinējo modeli.

Whatcar.lv šopavasar bija iespēja doties uz rallija leģendas Juhas Kankunena “Braukšanas Akadēmiju” Somijas ziemeļos, kur uz aizsalušajiem ezeriem izveidotajās trasēs testējām jaunās Falken Espia EPZ 2 riepas – ar radzēm un bez.

Ir pieejami 33 Espia EPZ 2 riepu varianti, tai skaitā 195/60/15 92R XL, 225/45/18 95R XL, 205/50/17 93R XL, kas piemēroti Ford, BMW un VW modeļiem, kā arī Audi, Mercedes un Japānas autoražotāju modeļiem, kas jau no rūpnīcas nāk ar Falken riepām.

Ledus trasē devāmies ar Audi A3, A4 Avant, Volkswagen Touareg un Volkswagen Golf. Tests ietvēra slalomu, strauju paātrinājumu, bremzēšanu un izvairīšanos no šķēršļa, kā arī dinamisku braukšanu un driftēšanu pa ledu.  

Falken skaidro, ka labākus rādītājus izdevies panākt, izmainot protektora zīmējumu. Tas ietver lielāku skaitu šķērssvītru un zigzaga līniju, kas nodrošina labāku saķeri sniegā. Raupjāka riepas kontaktvirsma savukārt ļauj pārliecinošāk uzsākt gaitu.

Prezentācijā Falken pārstāvji informēja, ka riepas izveide neaprobežojas tikai ar protektora zīmējuma izveidi vien – Falken inženieri izmantojot 4D nano-dizaina procesu, kurā ar vienu no Japānas superdatoriem īpašā laboratorijā tiek analizēts riepas gumijas sastāvs un konstrukcija, izvēloties optimālāko formulu.

Izmēģinot riepas reālas ziemas apstākļos nākas secināt, ka šādu testu problēma parasti ir tā, ka nav iespējams tūlīt pat salīdzināt Falken sniegumu ar to, ko spēj konkurenti.

Tomēr jāatzīst, ka mums nebija nekādu iebildumu pret Falken riepām – tās darīja to, ko mēs sagaidām no labām ziemas riepām ekstrēmos apstākļos – labu saķeri, kas ļauj justies droši gan uz slapja, gan sausa, vai apledojuša un piesniguša ceļa.

Secinājums – ņemot vērā Falken cenu politiku, vērtības un cenas proporcija jaunajām Espia EPZ2 riepām ir labāka, nekā tā dēvētajām premium riepām.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.