Ziņas

Kāda izskatās 21. gadsimta bruņmašīna?

Unikāls izstādes Auto 2018 eksponāts
Jaunākā parauga bruņmašīna SISU GTP
14 tonnu svars, 700 km ar vienu bāku

Auto laikmetā ar kājām nekur negrib iet neviens, un noteikti - ne karavīri. Jau esam rakstījuši, kā armijas transportlīdzekļu pilnveidošana ietekmēja apvidus auto vēsturi, radot veselu segmentu, kas šobrīd piedzīvo savus ziedu laikus autotirgū - ar dažnedažādiem atvasinājumiem tā dēvēto krosoveru un "paaugstinātas caurgājamības universāļu" izskatā.

Viens armijas auto tips, kas īsti līdz civilistiem tā arī nav nonācis, ir bruņmašīnas. Arī tās ir pielāgojamas dažādu specifisku uzdevumu veikšanai un “SISU GTP”, ko šonedēļ varēs apskatīt arī izstādē "Auto 2018" Ķīpsalā, ir lielisks piemērs.

Skandināvu kravas un citu komercauto kompānijas Sisu radītais auto ir domāts ekstrēmām situācijām, kas armijas izpratnē ir ne tikai braukšana bezceļa apstākļos, bet arī spēja vienlaicīgi paciest dažādu naidīgu elementu centienus šo braucienu apturēt. Tāpēc tas ir aprīkots ar neatkarīgu balstiekārtu, 365/80 R20 riepām un diferenciāļa bloķēšanas mehānismu katrā ritenī.

Šī bezceļnieka svars ir iespaidīgs - 14 tonnas, bet tas tik un tā spēj pārsniegt 100 km/h slieksni - to nodrošina sešcilindru dīzeļdzinējs ar sešpakāpju automātisko pārnesumkārbu, bet nobremzēt palīdz pneimatiskajās disku bremzes ar ABS.

Bruņmašīna ir sešus metrus gara, 2,5 metrus plata un bez ieročiem augstumā sasniedz nedaudz vairāk nekā 2,5 metrus. Ar pilnu bāku tā varot nobraukt līdz 700 km. Protams, kā jau armijas auto, arī šim visi komponenti ir viegli nomaināmi, tāpēc tās apkope un uzturēšana ir salīdzinoši vienkārša, kas nav mazsvarīgi, ja pēc iespējas ātrāk ir jāizraujas, no, piemēram džihadistu ielenkuma.

Vēl viens šī modeļa pluss ir funkcionalitāte - to var pielāgot dažādām specifiskām misijām, proti - ne tikai apkarināt ar bruņām un ieročiem, bet pārveidot to par vienalga ko, kas tobrīd ģenerāļiem ir padomā, mobilo Novichok apkarošanas laboratoriju ieskaitot.

Nāc uz izstādi Auto 2018 - Ķīpsalā, no 6. līdz 8. aprīlim un apskati to klātienē.

Vairāk informācijas - izstādes Auto 2018 darba laiks un biļetes - šeit.


 

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.