Ziņas

5 lietas, kas noteikti jāņem vērā, pērkot lietotu auto

Auto nobraukuma pārbaude, auto vēstures pārbaude, atsauksmes
Auto servisa apkopju izmaksas, auto no Vācijas līzingā
Konsultē Matīss Mežaks, BRC Autocentra direktors, lietotu auto tirgus eksperts

AutorsMatīss Mežaks BRC autocentra direktors

Apsverot nākamā auto iegādi, lielākā daļa pircēju Latvijā priekšroku dod nevis jauniem, bet mazlietotiem auto. Galvenais šāda lēmuma motīvs ir cena - jau gadu vecs auto būs manāmi lētāks, nekā tieši tāds pats, tikai pilnīgi jauns auto dīlera salonā. Vēl lielāks cenas kritums ir tiem auto, kam beidzies garantijas termiņš.

Te nu mēs esam - sludinājumā auto izskatās "kā jauns", visi dokumenti ir kārtībā, cena šķiet pilnībā pieņemama. Izklausās lieliski, vai ne? Tomēr diezgan patiess ir apgalvojums, ka lietota auto iegāde ir kā loterija - var paveikties un var nepaveikties.

BRC Autocentra direktors Matīss Mežaks, kas ar lietotu auto tirdzniecību nodarbojas jau vairāk kā 15 gadus, izvērtē šobrīd populārāko segmentu - apvidus auto un krosoverus, norādot uz piecām svarīgākajām lietām, kas jāņem vērā, lai lietota auto iegāde nepārvērstos par finansiālu murgu.

1. VAI TEV TO PATIEŠĀM VAJAG?  – pirms iegādājaties apvidus auto vai krosoveru, rūpīgi pārdomājiet savu izvēli. Kādam tas ir sens sapnis, citam statusa apliecinājums, taču prakse liecina, ka nereti pircēja reālās ikdienas vajadzības var apmierināt standarta universālis.

Vairums krosoveru un apvidus auto ir nekas vairāk kā universāļi ar augstu klīrensu, kam pievienotas augstas uzturēšanas izmaksas. Lielākoties šā segmenta auto pircēji nemaz nedodas bezceļu braucienos, tāpēc šāda braucamā iegāde nav racionāla.

Izvēloties dzinēja tipu, jāizvērtē, vai Latvijā tik populārā dīzeļdzinēja iegāde atmaksāsies, ņemot vērā gadā nobraukto kilometru skaitu.

2. RŪPĪGA REĀLO IZMAKSU PLĀNOŠANA – pirms auto iegādes pircēji lielākoties rēķina tikai ikgadējā ekspluatācijas nodokļa un ikmēneša līzinga rēķinu izmaksas, taču aizmirst par to, cik maksās auto regulārā apkope un tās detaļas, kas būs jāmaina regulāri, nemaz nerunājot par negaidītiem pārsteigumiem jau tūlīt pēc iegādes un visu dokumentu noformēšanas.

Jāņem vērā, ka SUV modeļiem riepas, bremzes un citas periodiski maināmas lietas maksās ievērojami vairāk nekā standarta universālim. Klāt jāpierēķina arī KASKO apdrošināšanas polises izmaksas, jo pašreiz zagļi vairs netīko tikai pēc BMW X5, bet gan transportē uz ārzemēm teju visu marku automašīnas. Tas īpaši attiecas uz auto ar keyless go sistēmu.

Vēlams, lai negaidītiem remontiem – kas ir pilnīgi normāla parādība lietotiem auto – jums būtu pieejams budžets, kas mērāms 5% apmērā no auto vērtības.

3. AUTOMAŠĪNAS VĒSTURE – manipulācijas ar odometra rādījumiem ir skaudra lietoto auto tirgus ikdiena, tāpēc īpaši svarīgi izdarīt mājasdarbu. Pirms auto iegādes jāizmanto visas iespējas pārbaudīt auto vēsturi attālināti. Šeit var lūgt dīlera palīdzību, izmantot maksas izziņu pakalpojumus vai meklēt informāciju ārzemju tehniskās apskates mājaslapās.

Svarīgi darīt visu iespējamo, lai maksimāli samazinātu risku iegādāties iepriekš avārijā nopietni bojātu automašīnu vai ar pazudušiem kilometriem.

4. TEHNISKĀ STĀVOKĻA NOTEIKŠANA – nākamais solis pēc auto vēstures pārbaudes ir diagnostika. Prātīgs solis ir veikt diagnostiku pie attiecīgās markas auto oficiālā dīlera. Taču jāņem vērā, ka tur speciālisti norādīs visus tābrīža defektus neatkarīgi no to svarīguma pakāpes.

Nereti lietotam auto ir kāds maznozīmīgs defekts, kas būtiski neietekmē komfortu vai drošību, un ar to var sadzīvot. Oficiālais dīleris fiksēs summu par visa mezgla maiņu, lai arī bojāta ir tikai kāda specifiska daļa, kuru iespējams pasūtīt atsevišķi. Šo iemeslu dēļ potenciālais remonta rēķins var būt vairākkārt lielāks nekā patiesā skāde, tāpēc šī informācija rūpīgi jāizvērtē.

Vislabāk, ja auto diagnostika tiek veikta tur, kur savu auto turpmāk vedīsiet labot, – un par to būtu jāpadomā jau auto izvēles procesā. Būtu muļķīgi pirkt, piemēram, lietotu Tesla Model X, vai kādu citu tikpat eksotisku auto, ja tuvākais serviss ir Zviedrijā.

5. AUTO IEGĀDES VIETA – svarīgi, lai auto tiktu iegādāts tirdzniecības vietā, kurā pārdevējs uzņemas atbildību par preci. Ja atradīset kaut kādu, "baigi labo piedāvājumu" kaut kur Latvijas interneta sludinājumos vai iesiet uz nelielu būdiņu ceļa malā, pastāv liela iespēja, ka neilgi pēc auto iegādes pārdevējs vairs nebūs atrodams, viņa telefons būs izslēgts, bet birojs jau atradīsies citur. Diezgan nepatīkams scenārijs, jo īpaši, ja uz spēles likti daudzi tūkstoši eiro.

Protams, auto var sameklēt mobile.de un iegādāties arī no ārzemēm, turklāt izmantojot līzingu. Šādiem spēkratiem būs grūtāk izsekot nobraukuma vēsturei, taču tie lielākoties būs svaigākā stāvoklī nekā mūsu sāls ziemas un "ekonomisku remontu risinājumus" piedzīvojušie auto. Salīdzinot divas vienāda vecuma automašīnas, Vācijas auto pat ar lielāku nobraukumu bieži vien izrādās daudz sakoptāks un galarezultātā labāks pirkums.

UN NOBEIGUMĀ...

Daudzi to nedara, bet jau auto iegādes brīdī vajadzētu padomāt, cik viegli būs to pārdot tad, kad jums tas kaut kādu iemeslu dēļ vairs nebūs vajadzīgs. Iespējams, ne visas šobrīd izraudzītajā auto esošās ekstras (pilnpiedziņa, ksenona lukturi, automātiskā transmisija) būs jums nepieciešamas, bet nākamais īpašnieks to novērtēs, piemēram, kvalitatīvu audiosistēmu vai salona ādas apdari. Tā padarīsiet auto pievilcīgāku nākamā pircēja acīs.

Un - lai vai kādas būtu ekstras, populārākās un vieglāk pārdodamās krāsas ir melnā, baltā un pelēkā - neatkarīgi no tā, vai jums tās patīk vai nē. Nopērciet, piemēram, zaļu BMW X5 un mēģiniet atrast nākamo īpašnieku - bez īpaši pievilcīgas cenas tas var neizdoties nekad. 

Lai arī kādu auto jūs pirktu, ja ir iespēja, vienmēr izvēli izdariet par labu attiecīgās paaudzes atjauninātajiem jeb feislifta modeļiem. Tiem parasti ir izlabotas rūpnīcas pieļautās kļūdas, nereti izmainot tūkstošiem detaļu, kas ikdienas lietotājam paliek nepamanītas.

Neatradi sevi interesējošo informāciju? Vēlies paust savu pieredzi vai viedokli? Raksti mums uz info@whatcar.lv

Populārāko lietoto auto pirkšanas padomi, atsauksmes par BMW, Audi, Mercedes-Benz, Lexus, Volvo un citiem... klikšķini šeit!


 

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!