Ziņas

Ford atklāj, kā mazināt nelabumu automašīnā

Nelabums auto - tipiska problēma
Ford skaidro ekspertu viedokli
Daži padomi nelabuma mazināšānai

„Man ir slikti!” – šī frāze, kas iedveš bailes ikvienam vecākam, nākamajā nedēļā tiks izdvesta automašīnās visā Eiropā. Paredzams, ka Apvienotajā Karalistē vien garajās Lieldienu brīvdienās dosies 16 miljoni cilvēku.

Sastrēgumi un līkumotie ceļi pasliktinās situāciju vēl vairāk, to vismaz vienu reizi piedzīvojušas divas trešdaļas no mums, un nelabums visbiežāk skar tieši automašīnas pasažierus, sevišķi bērnus un pusaudžus. Visu vēl vairāk pasliktina sēdēšana aizmugurējā sēdeklī, ar noliektu galvu spēlējot videospēles vai skatoties filmas.

Jaunajā pētījumā, ko veica Ford sadarbībā ar ekspertiem, kas pēta kustības izraisītu nelabumu, tika konstatēts, ka pasažieri, kuri īsa pārbrauciena laikā skatījušies ekrānos, jutuši nelabumu vidēji jau pēc 10 minūtēm. Turklāt tie visi bija pieaugušie.

„Slikta dūša automašīnā var pārvērst ilgi gaidītu ģimenes izbraucienu murgā. Mamma un tētis nervozi skatās pār plecu, baidoties no visļaunākā,” sacīja Eike Šmits /Eike Schmidt/, pētniecības inženieris Ford Pētniecības un inovāciju centrā Āhenē, Vācijā. „Izstrādājot nākotnes automašīnas, mēs pievēršam ļoti lielu uzmanību komfortam, un mēs vēlamies darīt visu, lai mazinātu nelabumu automašīnā.”

Žāvāšanās un svīšana ir brīdinājums, ka signāli, ko smadzenes saņem no acīm un ko uztver ausīs esošie līdzsvara orgāni, vairs nedarbojas saskaņoti. Zīdaiņi automašīnā nelabumu nejūt, nelabums bērnus piemeklē tikai tad, kad viņi iemācās staigāt. Nelabums piemeklē arī mājdzīvniekus, un, lai cik neticami tas neizklausītos – jūrnieki novērojuši, ka sliktu dūšu jūt pat zelta zivtiņas.

„Nelabums automašīnā ir sarežģīta problēma. Tā ir dabiska reakcija uz nedabiskiem stimuliem, kurus pašus par sevi nevar izārstēt. Taču mēs varam meklēt veidus, kā šos simptomus mazināt,” sacīja profesors Dr. Jelte Boss /Jelte Bos/ TNO, Perceptuālo un izziņas sistēmu nodaļas vadītājs Sūsterbergā /Soesterberg/, Nīderlandē.

Sākotnējās pārbaudēs tika konstatēts, ka tad, ja ekrāni tiek piestiprināti augstāk un abās pusēs redzams priekšā esošais ceļā, pētījuma dalībnieki sajuta nelabumu daudz retāk. Turpmākajos pētījumos tiks apskatīti alternatīvi brauciena attēlošanas veidi, lai pasažierus, kuri neredz ceļu, varētu brīdināt par straujiem līkumiem vai izliektiem tiltiem.

„Daudziem autovadītājiem, kuri domā, ka bērniem, braucot automašīnā, paliek nelabi fizisku īpatnību dēļ, iespējams, vienkārši jāpārdomā savs braukšanas stils,” piebilda Prof. Boss, kurš ir Kustību uztveres nodaļas vadītājs Vrījes /Vrije/ Universitātē Amsterdamā un kurš ir strādājis pie ierīces, kas norāda, kad noteikta rīcība pie automašīnas stūres var radīt nelabvēlīgu ietekmi pasažieriem, kuriem ir nosliece uz nelabumu. „Attīstot vienmērīgāku braukšanas stilu, tiek ievērojami mazinātas nelabuma sajūtas, turklāt šādas pārmaiņas samazina arī degvielas izmaksas.”

Lūk, dažas lietas, ko profesors iesaka nelabuma mazināšanai automašīnā:

·     Sēdiet aizmugurējā sēdekļa vidū vai vēl labāk – priekšējā sēdeklī, lai redzētu priekšā esošo ceļu;

·     Brauciet vienmērīgi un, cik vien iespējams, izvairieties no pēkšņas bremzēšanas, straujas gaitas uzsākšanas un bedrēm uz ceļa;

·     Novērsiet nelabuma skarto pasažieru uzmanību – palīdzēt var kopīga ģimenes dziedāšana;

·     Dzeriet kokakolu, ēdiet ingvera cepumus, bet izvairieties no kafijas;

·     Izmantojiet spilvenu vai galvas atbalstu, lai turētu galvu pēc iespējas nekustīgu;

·     Ieslēdziet gaisa kondicionieri, lai salonā cirkulētu svaigs gaiss.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Ford Ecosport

What Car? Vērtē Novērtēts ar 3 no 5

Ecosport ir mazs, simpātisks un praktisks krosovers ar vilinošu sākumcenu un plašām aprīkojuma iespējām, to skaitā ir ne tikai jaunākās tiešsaistes tehnoloģijas, bet arī pilnpiedziņa. Tā iegādi noteikti vajadzētu apsvērt tiem, kas domā par, piemēram, Kia Stonic, Nissan Juke, Renault Captur vai Peugeot 2008 iegādi.