Ziņas

Padomi, kā sagatavot auto pavasarim

Pavasaris nenāk ar riepu maiņu vien
Daži padomi auto sakopšanai
Apkopi var uzticēt arī servisa ekspertiem

Pavasara tuvošanās mudina sakārtot skapi, iegādāties abonementu sporta nodarbībām un nomazgāt logus. Bet vai esi padomājis, ka arī tavam auto ir nepieciešama īpaša sagatavošana pavasarim? Siltais laiks rosinās doties garākos izbraucienos, tādēļ ir laiks apkopt auto, lai izvairītos no liekām ķibelēm ceļā!

Atbrīvojies no bituma traipiem un sāls paliekām

Uz ceļiem izkaisītā sāls laika gaitā saēd automašīnas šasiju un var sabojāt braucamo. Lai atbrīvotos no ziemā uzkrātajiem sāļiem, var izmantot augstspiediena ūdens šļūteni vai pārvietojamu zāles laistītāju. Ja nekas no minētā nav pieejams, tad jādodas uz automazgātuvi un jālūdz noskalot sāļus tur.

Parūpējies par riepām

Kad ziema beigusies, nomaini riepas uz sezonai atbilstošām. Atceries, ka no 1.maija ir aizliegts braukt ar transportlīdzekli, kuram ir riepas ar radzēm.

Regulāri pārbaudi spiedienu; tas riepās mainās aptuveni par puskilogramu uz sešiem kvadrātcentimetriem, āra temperatūrai svārstoties par desmit grādiem pēc Celsija. Tādēļ ir svarīgi to darīt katru reizi, kad mainās laika apstākļi. Automašīnas rokasgrāmatā ir norādīts ieteicamais spiediens riepās - nepārsniedz to.

Spiediens riepās ir jāpārbauda, kad tās ir aukstas, jo tad rādītājs būs visprecīzākais. Augstāks spiediens parasti uzlabo stūres sistēmas reakciju, kā arī veicina degvielas ekonomiju, taču brauciens būs “stīvāks” un arī riepas centri ātrāk nodils. Ja riepās ir zemāks spiediens, brauciens būs “maigāks”, bet riepas vairāk nodils malās. Turklāt arī degvielas patēriņš pieaugs, jo riepām nepieciešama lielāka jauda, lai dzītu automašīnu uz priekšu.

Ik pēc 8000-13000 nobrauktiem kilometriem veic riepu rotāciju. Šī ir salīdzinoši vienkārša auto apkopes procedūra, kas paildzinās riepu kalpošanas laiku. Lielākoties rotēšana notiek, aizmugurējās riepas pārvietojot uz priekšu un otrādi, bet pēc tam - rotējot krusteniski. Ieteicams veikt riepu rotāciju pēc katras eļļas nomaiņas.

Pārbaudi stikla tīrītāju slotiņas

Tās ir visu ziemu smagi strādājušas, tīrot no stikla virsmas visus dubļus, gružus un sāļus. Tā kā slotiņas kalpo aptuveni sešus līdz divpadsmit mēnešus, pārbaudi, vai tās pilnībā piekļaujas vējstiklam un nav izkaltušas. Negaidi līdz pavasara lietus gāzēm, lai atklātu, ka slotiņas nedarbojas pilnvērtīgi. Neaizmirsti papildināt arī vējstikla šķidruma tvertni!

Nomaini eļļu un eļļas filtru


Katru reizi, kad maini eļļu, ir jāmaina arī filtrs, jo vecais, netīrais filtrs nespēs saglabāt jauno eļļu tīru. Vienlaikus ar eļļas un filtra maiņu ieteicams mainīt arī motora gaisa filtru, kas ļaus visai motora sistēmai darboties nevainojami.

Gaisa filtra nomaiņa novērš putekļu un citu netīrumu iekļūšanu cilindru degkamerās, tā uzlabojot dzinēja darbību. Ir pierādīts, ka aizsērējuša filtra nomaiņa samazina degvielas patēriņu, palielinot nobraukto kilometru skaitu par 10%. Turklāt filtros esošie putekļi, netīrumi un baktērijas rada nepatīkamus aromātus un pat draudus veselībai.

Izskalo un piepildi atdzesēšanas sistēmu

Šī ir lētākā nodrošināšanās pret dzinēja darbības traucējumiem. Eksperts iesaka sistēmu skalot ik pēc diviem gadiem vai nobrauktiem 35000 kilometru. Vienkārša radiatora nosusināšana nav pietiekama. Sistēmu ir jāizskalo ar speciālu līdzekli, lai iztīrītu to no rūsas, taukiem un sanešiem.

Pārbaudi akumulatoru un aizdedzes sveces


Pārliecinies, ka akumulatora novietojums un savienojumi ir droši, kā arī nav sarūsējuši. Aizdedzes sveces aizdegas aptuveni trīs miljonus reižu, nobraucot aptuveni 1600 kilometru. Tas nozīmē ļoti lielu karstumu un nodilumu, kas veicina elektrisko un ķīmisko eroziju.

Salona un virsbūves apkope

Pēc automašīnas tehniskās apkopes ir laiks to uzpost. Salona tīrīšana nav tikai estētikas jautājums, jo regulāri kopts salons paaugstinās auto vērtību gadījumā, ja izdomāsi to pārdot.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.