Ziņas

Pieaudzis KASKO atlīdzību skaits par sadursmēm ar dzīvniekiem

Diennakts tumšajā laikā jābrauc uzmanīgāk
Vidējā atlīdzība - 1500 eiro
Joprojām aktīvi ir auto zagļi

Apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) dati par izmaksātajām KASKO atlīdzībām šī gada deviņos mēnešos liecina, ka teju par piektdaļu  palielinājies atlīdzību skaits par bojājumiem, kas radušies pēc sadursmēm ar dzīvniekiem, savukārt samazinājies to atlīdzību pieteikumu skaits, kas saistīti ar transportlīdzekļa bojājumiem nekvalitatīva ceļa seguma un vandālisma dēļ.

Šogad, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, par 18% palielinājies atlīdzību skaits par bojājumiem, kas radušies pēc sadursmēm ar dzīvniekiem – līdz septembrim BALTA reģistrēts 781 šāds negadījums. „Mūsu pieredze liecina, ka vidējais zaudējumu apmērs ceļu satiksmes negadījumos, kad spēkrats ir sadūries ar dzīvnieku, ir vislielākais, salīdzinot ar citu negadījumu tipiem,” norāda BALTA atlīdzību direktors Ingus Savickis. 

Vidējā atlīdzība par šādiem negadījumiem ir teju 1500 eiro, savukārt lielākā BALTA izmaksa sasniedz 15 000 eiro par transportlīdzekļa bojājumiem, kas tika gūti sadursmē ar alni. BALTA uzsver, ka, lai pasargātu sevi no sadursmēm ar dzīvniekiem, īpaša uzmanība uz ceļa jāievēro meža tuvumā un diennakts tumšajā laikā.

Savukārt pozitīva tendence šogad vērojama saistībā ar atlīdzībām nekvalitatīva ceļa seguma un bedru dēļ – šādu atlīdzību skaits samazinājies par 42%. „Šo negadījumu skaitam ir tendence palielināties ziemas noslēgumā, periodā no februāra līdz aprīlim. Ievērojamais atlīdzību skaita samazinājums šajā gadā skaidrojams ar īsāku ziemas periodu un mazāk mainīgiem laika apstākļiem atkušņa periodā,” norāda I. Savickis.

Autozagļi joprojām aktīvi

Lai gan šī gada deviņos mēnešos par piektdaļu jeb 20% samazinājies arī apzagšanas gadījumu skaits, tas vēl joprojām saglabājas ļoti augsts – katru dienu tiek pieteiktas divas līdz trīs KASKO atlīdzības, un šī gada deviņos mēnešos BALTA izmaksājusi jau 669 atlīdzības par apzagšanas gadījumiem.

Neskatoties uz kopējo gadījumu skaita samazinājumu, vidējā atlīdzība par vienu gadījumu palielinājusies par vairāk nekā 50%. „Visvairāk apzagšanas riskam ir pakļautas to zīmolu automašīnas, kuras tirgū arī fiziski ir vairāk, jo pieprasījums pēc šo automašīnu detaļām ir un būs vislielākais.

Topa pirmajā vietā pēdējo trīs gadu laikā pēc apzagšanas gadījumu skaita nemainīgi ir BMW, kam seko "Volvo", "Volkswagen," "Audi" un "Toyota,"” komentē I. Savickis, norādot, ka vēl joprojām lielākā daļa – 62% – no visiem apzagšanas gadījumiem saistīti ar lukturu un spoguļu zādzībām.

Lai pasargātu savus auto, eksperti aicina apsvērt papildu drošības pasākumus, piemēram, marķēšanu vai lukturu papildu nostiprināšanu. Jaunākie dati liecina, ka par 13% samazinājies arī atlīdzību skaits saistībā ar vandālismu – saskrāpētas automašīnu virsbūves, izsisti stikli u.tml.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!