Ziņas

Pilnveidos auto, motociklu un velosipēdu vadītāju tiesību iegūšanas kārtību

motociklisti eksāmenu kārto laikposmā no 1.aprīļa līdz 1.oktobrim
Kārtība, kā atgūt atņemtās tiesības
Velosipēda vadītāja tiesības - ar fotogrāfiju

Lai novērstu situācijas, ka topošie motociklu vadītāji nepiemērotos laika vai ceļa apstākļos uzstāj uz savām tiesībām kārtot vadīšanas eksāmenu, tādējādi pakļaujot sevi un citus riskam iekļūt satiksmes negadījumā, izstrādāta stingrāka transportlīdzekļa vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība.

Grozījumos noteikts, ka, taču, ja eksāmena pieņemšanai ir labvēlīgi laikapstākļi, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) minēto laikposmu var pagarināt. CSDD arī varot atteikt eksāmena pieņemšanu, ja tam ir nelabvēlīgi laika vai ceļa apstākļi - stiprs lietus, sniegs, zema gaisa temperatūra, slidena vai apledojusi brauktuve un tamlīdzīgi apstākļi. Eksāmena posmā, kas notiek ceļu satiksmē, inspektors atrodas pavadošajā transportlīdzeklī.

Tāpat saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma grozījumiem, kas stājās spēkā 2016.gada 1.janvārī, noteikumos paredzēta kārtība, kādā personām, kurām vadīšanas tiesības atņemtas uz laiku līdz vienam gadam, ir jākārto tiesību atjaunošanas teorētiskais eksāmens. Turpmāk noteiks, ka, ja personai ir atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz laiku līdz vienam gadam, lai atjaunotu vadītāja tiesības, tā nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu vienā no CSDD nodaļām, kurā to pieņem. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2 vai A kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu.

Plānots, ka turpmāk informācijas apmaiņa attiecībā uz apmaināmajām vai atjaunojamajām ārvalstu vadītāja apliecībām notiks, CSDD kontaktējoties ar attiecīgās valsts diplomātisko pārstāvniecību bez Latvijas Ārlietu ministrijas starpniecības. Tādējādi tiks īstenota starptautiski pieņemtā prakse.

Līdzšinējā kārtībā tiks izslēgta prasība par fotogrāfijas iesniegšanu velosipēda vadītāja apliecības saņemšanai, ņemot vērā, ka CSDD ir ieviesusi jauna parauga velosipēda vadītāja apliecības un nodrošina tās izgatavošanai nepieciešamā personas sejas attēla iegūšanu. Tāpat izslēgt paredzēts prasību par to, ka personai, kas vēlas saņemt jaunu velosipēda vadītāja apliecību iepriekšējās vietā, ir jāiesniedz apmaināmā apliecība. Tādējādi plānots mazināt administratīvo slogu.

Savukārt, ņemot vērā zinātnes un tehnikas sasniegumus saistībā ar transportlīdzekļa pielāgošanu un tehnisko atbalstu vadītājiem ar invaliditāti, atbilstoši Eiropas direktīvām paredzēts atjaunināt vadītāja apliecībā ietvertos kodus un apakškodus.

2016.gadā Latvijā ir vairāk nekā 840 000 personu, kurām ir derīga vadītāja apliecība, tajā skaitā nedaudz vairāk kā 2600 vadītāja apliecību, kas izsniegtas cilvēkiem ar invaliditāti.

Attiecīgie grozījumi Ministru kabineta noteikumos šodien izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāapstiprina valdībā.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.