Ziņas

Stājas spēkā jaunie Ceļu satiksmes noteikumi

Izmaiņas ceļu satiksmes noteikumos
Jaunas normas velosipēdistiem
Jaunas ceļa zīmes, ātruma ierobežojumi

No 1.janvāra spēkā stājas jaunie Ceļu satiksmes noteikumi, kuru mērķis ir uzlabot ceļu satiksmes drošību, īpašu uzmanību pievēršot mazaizsargātajiem satiksmes dalībniekiem.

Braukšana ar velosipēdiem

Ceļu satiksmes un drošības direkcijā informē, ka no jaunā gada precīzāk noteikta atļautā velosipēdu atrašanās vieta satiksmē. Braukšana ar velosipēdiem atļauta pa tiem paredzēto infrastruktūru, piemēram, pa velojoslu.

Ja šīs infrastruktūras nav vai tā attālināta no ceļa, velosipēdistiem jābrauc pa brauktuvi. Braukšana ar velosipēdu pa ietvi atļauta kā izņēmuma gadījums, ja braukšana pa brauktuvi, ņemot vērā ceļu satiksmes intensitāti, ceļa un meteoroloģiskos apstākļus nav iespējama, ir apgrūtināta vai bīstama.

Gājējiem uz ietves ir priekšroka, un velosipēdistiem jāizvēlas braukšanas ātrums, kas neapdraud un netraucē gājējus. Braukšana pa ietvi jebkurā gadījumā atļauta bērniem līdz 12 gadu vecumam un viņu pavadītājiem.

Ar velosipēdiem atļauts braukt pa sabiedriskā transporta joslām, ja uzstādīta attiecīgā papildzīme. Tāpat paredzēts, ka, nenokāpjot no velosipēda, ir atļauts šķērsot brauktuvi pa ietves vai nomales iedomāto turpinājumu, kā arī, netraucējot gājējus un gājēju ātrumu, pa gājēju pārejām - gan pa tādām, kas aprīkotas ar luksoforu, gan pa neregulējamām.

Pirms brauktuves šķērsošanas velosipēdistam savlaicīgi jāsamazina ātrums un nepieciešamības gadījumā - jāaptur braucamais un jāpārliecinās par drošību.

Ātruma ierobežojumi, jaunas ceļa zīmes

Nolūkā uzlabot kopējo ceļu satiksmes drošību noteikumi arī paredz, ka atļautais maksimālais braukšanas ātrums uz grants ceļiem ir par desmit kilometriem stundā (km/h) mazāks nekā līdz šim - 80 km/h.

Aizliegts izmainīt, aizsegt, pārklāt ar aizsargmateriāliem vai citā veidā apslēpt transportlīdzekļu numura zīmes.

Tāpat ieviestas jaunas ceļa zīmes. Piemēram, zīmes, kas apzīmē apdzīvotu vietu sākumu un beigas. Līdztekus jau esošajām ceļa zīmēm - melns uzraksts uz balta fona - apdzīvotas vietas beigas un sākumu varēs apzīmēt arī ar melnu ēku kontūrām uz balta fona. Tāpat ieviesta zīme, kas informē un aicina ceļa remonta laikā ievērot "rāvējslēdzēja" principu.

Ieviestas arī jaunas un vizuāli nedaudz atšķirīgas ceļa zīmes, kas apzīmē dzīvojamo zonu sākumu un beigas. Esošās ceļa zīmes, kas apzīmē dzīvojamo zonu sākumu un beigas ceļu īpašniekiem jeb valdītājiem jānomaina līdz 2018.gada 1.janvārim. Ieviesti vairāki jauni ceļa horizontālie apzīmējumi. Piemēram, uz ceļa uzzīmēta lidmašīna norāda ceļu vai virzienu uz lidostu.

Noteikts arī aizliegums pārvadāt bērnus līdz trīs gadu vecumam automobilī, kas nav aprīkots ar drošības jostām.

Nolūkā uzlabot krustojumu pārredzamību un padarīt vienkāršāku to šķērsošanu būs aizliegta transportlīdzekļu stāvēšana un apstāšanās krustojumos, tostarp apļveida krustojumos un tuvāk par pieciem metriem no krustojuma robežas.

Savukārt nolūkā popularizēt elektromobilitāti izstrādātas speciālas un vizuāli atšķirīgas valsts reģistrācijas numura zīmes, kas atļauj braukt pa sabiedriskā transporta joslām.


Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.