Ziņas

Kā pareizi nozagt auto?

Tehnisko pasi automašīnā nevajag atstāt
Atvieglo dzīvi zagļiem
Samazina vai atsaka apdrošināšanas atlīdzību

Daudzi autovadītāji ērtības labad sava auto tehnisko pasi mēdz glabāt salonā aiz saulessarga – tā ir ērtāk, ja vienu auto lieto vairāki ģimenes locekļi vai uzņēmuma darbinieki.

Taču, ja auto tiek nozagts kopā ar tehnisko pasi, zagļi būtībā iegūst iespēju ar auto droši pārvietoties vai to pārdot.

Arvien vairāk kļūst arī tādu zādzību, kad auto tiek nozagts kopā ar tajā glabātu transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību jeb tehnisko pasi. 

Teorētiski zagļiem ir iespējams ar nozagto auto naktī šķērsot Latvijas robežu un kādu laiku netraucēti pārvietoties pa visu Eiropas Savienību. Turklāt, kamēr par zādzību nav informēta policija, tiesībsargiem, apturot šādu auto, nerodas aizdomas, ka tas ir zagts, jo vadītājs var uzrādīt reģistrācijas apliecību. To apliecina If Apdrošināšanas ekspertu komentārs.

Auto reģistrācijas apliecība dod iespēju zagļiem to piereģistrēt uz cita īpašnieka vārda ārzemēs un pārdot iespējami īsā laikā pat bez pretlikumīgas šasijas numuru nomaiņas. Tas savukārt apgrūtina nozagtā auto atgūšanu, jo tā jaunais īpašnieks var tikt uzskatīts par “labticīgu pircēju”, kurš par auto zādzību neko nav zinājis.

Autoīpašnieku vieglprātība, nevērīgi izturoties pret tehnisko pasi, var sagādāt ne mazums raižu arī tad, ja auto ir iegādāta KASKO apdrošināšanas polise. Apdrošināšanas sabiedrības dokumentu atstāšanu auto salonā uzskata par rupju nevērību, tāpēc šādos gadījumos apdrošināšanas atlīdzības tiek samazināta vai pat atteikta.

Whatcar.lv iesaka, pārvietojoties Latvijas teritorijā, tehniskās pases oriģināla vietā automašīnā vadāt tās kopiju. Ja nu gadījumā aptur policija un prasa uzrādīt dokumentus, var paskaidrot, ka tehniskā pase atrodas mājās. Policists tāpat var pārbaudīt, vai auto nav meklēšanā, turklāt sods par tehniskās pases vai tiesību aizmiršanu mājās ir tikai pāris eiro.

Tā ir niecīga summa, ja salīdzina ar augstāk minētajām nepatikšanām. Te arī jāpiebilst, ka sodīt var tikai par smagāko pārkāpumu, kas transportlīdzekļa apturēšanas gadījumā, visticamāk, ir kāds cits.


Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

BMW X5

What Car? Vērtē Novērtēts ar 5 no 5

Jaunais BMW X5 ir lielisks luksusa SUV. Bavārietis nav tik praktisks kā plaši zināmie konkurenti, bet tas izceļas ar vairākām citām kvalitātēm – interjera apdari, sportiskām gaitas īpašībām un lielisku multimediju sistēmu. xDrive45e ir viens no šī brīža iespaidīgākajiem plug-in hibrīdiem, demonstrējot apskaužamus efektivitātes rādītājus.