Ziņas

Pirmajā pusgadā par 11% pieaugusi vieglo automobiļu tirdzniecība

Auto tirgus Latvijā stabili aug
Palielinājies līzingā iegādāto auto skaits
Tirgus līderi - VW, Toyota, Nissan

Šī gada pirmajā pusgadā reģistrēti 8068 vieglie pasažieru automobiļi un vieglais komerctransports un tas ir par 11% vairāk nekā pērn analoģiskā periodā, informē Auto asociācija.

Tas nozīmē, ka šī gada pirmā puse noslēgusies ar stabilu pieaugumu pusgada griezumā, vienlaikus gan arī esot fiksēts "ļoti viļņveidīgs ikmēneša pieaugums". Vieglo pasažieru automobiļu tirdzniecībā samazinājums pret 2014.gada attiecīgo mēnesi bija vērojams tikai februārī, bet vieglā komerctransporta tirdzniecības apjomu pieaugums līdz martam bija ar negatīvu tendenci, un kāpums sācies tikai no aprīļa. 

Pieaug līzingā iegādāto auto skaits

Līzingā iegādāto automobiļu skaits ir pieaudzis par 7% un sasniedzis 3988 darījumus. Auto Asociācijā spriež, ka līzinga tirgus nav spējis tikt līdzi auto tirgus attīstībai, un šī gada pirmajā pusē līzinga darījumu tirgus daļa no kopējā darījumu skaita ir samazinājusies uz 49%, lai gan iepriekš bija 51% no visiem jaunu automobiļu iegādes darījumiem.

Kā lielākais jaunu automobiļu finansētājs nemainīgi ir palicis "Nordea Finance Latvia" ar tirgus daļu 31%, bet pārējā tirgū turpinās gada pirmajā ceturksnī novērotā tendence par tirgus pārdali, kurā "Swedbank līzings" ieguvis 23% tirgus daļu jeb veikti 900 darījumi. 2014.gada pirmajā pusgadā "Swedbank līzings" bija 11% tirgus daļa jeb veikti 412 darījumi. Savukārt trešajā vietā ierindojas "SEB līzings" ar 641 darījumu.

Korporatīvo darījumu skaits palielinājies

Šī gada pirmajā pusē ievērojami pieaudzis korporatīvo darījumu skaits - pieaugums par 5%, salīdzinot ar analoģisku periodu pērn, un šādi darījumi veido 25% no visiem pārdotajiem automobiļiem. Korporatīvajos darījumos kalendārajā mēnesī klients iegādājas trīs un vairāk automobiļus. 

Vēl joprojām kā lielākais korporatīvais darījums ir janvārī noslēgtā 230 automobiļu piegāde Eiropas Savienības prezidentūras vajadzībām. Pārējais korporatīvo darījumu tops pamatā sastāv no nomas uzņēmumu pirkumiem. Tas liecinot, ka klienti arvien vairāk novērtē nomas pakalpojuma ērtības un apliecina šo segmentu kā ļoti nozīmīgu nozares spēlētāju.

Publiskajā iepirkumā lielākais darījums ir bijis Latvenergo ar 111 piegādātiem VW Caddy un Ford Focus.

Zīmolu TOP 5 šogad izmaiņas

Zīmolu Top 5 2015. gadā ir piedzīvojis izmaiņas – no topa ir aizgājuši Peugeot un Renault, savukārt klāt nākuši Nissan un Ford.

Līderis nemainīgi ir Volkswagen (1332 a/m) ar tirgus daļu 16.5%. Tam seko Toyota (880 a/m) ar tirgus daļu 10.9%, Nissan (751 a/m) 9.3%, Škoda (620 a/m) 7.7%, Ford (456 a/m) 5.7%.



Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.