Ziņas

Kas ietekmējis auto tirgus kāpumu Latvijā?

ES prezidentūra izglābj tirgu
Populārākais modelis – Nissan Qashqai
Elektroauto vairs nav pircējiem interesanti

2015. gada pirmajos 3 mēnešos Latvijā pirmreizēji ir reģistrēti 3746 jauni vieglie pasažieru automobiļi un vieglais komerctransports. Tas ir par 295 vienībām vairāk nekā gadu iepriekš un veido 9% pieaugumu.

Vieglo pasažieru automobiļu tirgus ir pieaudzis par 13%, bet vieglo komercautomobiļu tirgus samazinājies par 11%. Galvenās izmaiņas ir notikušas korporatīvajā segmentā, un būtiski pieaudzis privātpersonu darījumu skaits.

ES prezidentūra izglābj tirgu

2015. gads sākās ar Latvijas auto tirgum ļoti ievērojama skaita automobiļu piegādi Latvijas kā ES prezidējošās valsts funkciju nodrošināšanai. Janvāra mēnesī tika piegādāti 170 BMW un 50 Ford markas auto.

Šis ir ļoti nozīmīgs darījums, tomēr ir jāņem vērā, ka pēc būtības tas līdzinās īstermiņa nomai un pēc prezidentūras termiņa beigām šie auto nonāks pārdošanā Latvijas otrreizējā tirgū, norāda Auto Asociācija.

Ņemot vērā to nelielo nobraukumu un izdevīgo cenu, šāds fakts jau ietekmē un ietekmēs potenciālo pircēju lēmumu pieņemšanu, noteikti ietekmējot arī jaunu auto tirgu visa gada griezumā. Šī automobiļu piegāde arī ir iemesls korporatīvo darījumu apjoma pieaugumam līdz 25% (934) salīdzinājumā ar 20% iepriekš (698).  

Populārākais modelis – Nissan Qashqai

Populārākie pasažieru automobiļu modeļi ir gandrīz pilnībā nomainījušies – pirmās 3 vietas ieņem modeļi, kas pagājušā gada 1. ceturkšņa topā nebija vispār, līdera vietu ieņemot Nissan Qashqai ar 234 reģistrētiem automobiļiem, sekojot Volkswagen Passat (119) un Golf (111). Izmaiņas ir skārušas arī komercautomobiļu topu – VW Caddy (69), Peugeot Partner (47), kas pagājušā gada topā nebija iekļuvis un Renault Master (45).

Zīmolu Top 10 pārliecinošā vadībā atrodas VW (592), tam sekojot Nissan (392) un Toyota (380). Top 10 zīmoli kopā ņemot ir nedaudz palielinājuši tirgus daļu līdz 72% salīdzinājumā ar nepilniem 70% gadu iepriekš. Iemesls tam ir BMW ielaušanās topā.

Elektroauto vairs nav pircējiem interesanti

Runājot par klašu sadalījumu un modeļiem, tad galvenais šī gada sākuma notikums ir tas, ka jaunu elektromobiļu reģistrācijas ir pazudušas tikpat ātri cik sākušās – nav atbalsta maksājuma, nav arī bezizmešu transporta.

Pozitīvas izmaiņas ir skārušas mazo klasi, kas ir dubultojusies, sasniedzot 336 reģistrētus auto. Ļoti veiksmīgi gadu ir uzsākuši Peugeot 208, Toyota Yaris un Opel Corsa jaunais modelis kopā gandrīz trīskāršojot iepriekšējā gada veikumu.


Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.