Ziņas

Motociklistu nāves risks ir 20 reižu augstāks nekā autobraucējiem

Sākusies motociklu sezona
Statistika demonstrē bēdīgus faktus
Jāuzmanās gan motociklistiem, gan autovadītājiem

Pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem, šogad ir atsākusies motociklu sezona. Taču reti kuram ir noslēpums, ka motociklisti pārsvarā brauc krietni ātrāk, nekā paredz ceļu satiksmes noteikumi un šī iemesla dēl nonāk  bīstamās situācijās krietni biežāk, nekā autovadītāji.

Statistika rāda, ka motociklistu nāves risks ir 20 reižu augstāks nekā autobraucēju gadījumā - Eiropas Savienībā ik gadu iet bojā vairāk nekā 6 500 motorizēto divriteņu lietotāji. Taču - kā samazināt negadījumu risku, kuros ir iesaistīti motociklisti?

Neraugoties uz to, kurš ir negadījuma izraisītājs, motociklisti, salīdzinot ar autovadītājiem, pieļaujot kļūdu uz ceļa, vienmēr maksā daudz augstāku cenu. "Motociklistu nepasargā auto salons vai dažādās drošības sistēmas, kas uzstādītas auto. To ir vērts atcerēties," uzsver Renault braukšanas skolas direktors Zbigņevs Veseli. Motociklisti negadījumos pārsvarā cieš no galvas, kāju un muguras savainojumiem.

Izmēra, formas un lielā paātrinājuma dēļ motocikli bieži vien ir slikti saskatāmi autovadītāju spoguļos vai arī tiek pamanīti par vēlu. "Pavasara un vasaras sezonā pirms manevra izdarīšanas iesakām ieskatīties spogulī vairākas reizes. Arī dzirde var noderēt. Bieži motociklus vispirms sadzird un tikai tad pamana," brīdina Zbigņevs Veseli.

Tuvo gaismu izmantošana uzlabo iespēju pamanīt šos transportlīdzekļus. Motocikliem visu gadu ir obligāti jābrauc ar ieslēgtām gaismām — gan dienā, gan naktī. Pētījumi pierāda, ka tas samazina sliktas redzamības izraisīto negadījumu īpatsvaru par 16 %.

Motocikli bieži bremzē, izmantojot ātrumus, nevis bremzes, un tas nozīmē, ka, motociklam samazinot ātrumu, bremžu gaismas neiedegas. “Tāpēc ir svarīgi ieturēt drošu distanci, ja priekšā brauc motocikls”, piebilst Zbigņevs Veseli.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.