Ziņas

Kā sakopt savu automašīnu pavasarim?

Ekspertu padomi auto tīrīšanā
Vispirms iztīri salonu
Nežēlo līdzekļus virsbūves vaskošanai

Pavasaris ir īstais laiks, kad noteikti jāveic automašīnas ģenerāltīrīšana, jo sniegs, dubļi un uz ielām kaisītais sāls lēnām, bet mērķtiecīgi ir atstājuši savas pēdas uz mašīnas virsbūves, bet smiltis un netīrumi no šofera un līdzbraucēju apaviem – salonā.

Statoil Fuel & Retail Latvia eksperti norāda, kas jāņem vērā, lai gada silto sezonu auto sagaidītu teicamā vizuālā formā.

„Regulāras rūpes par automašīnu ilgtermiņā atmaksājas. Līdzīgi kā cilvēki dzer ūdeni un lieto ķermeņa krēmu, lai saglabātu tvirtu ādu, tāpat arī auto virsbūves pastāvīga mazgāšana un vaskošana ļauj to uzturēt labā stāvoklī,” skaidro „Statoil Fuel & Retail Latvia” speciālisti.

1.    Vispirms parūpējies par salonu – iztīri to ar putekļsūcēju un mitrajām salvetēm. Vispareizāk tīrīšanu sākt no augšpuses, piemēram, priekšējā paneļa, bet kā pēdējos iztīrīt auto paklājiņus.

2.    Nomazgā auto apakšu – šasijas mazgāšana ir būtiska ne tikai ziemā, bet arī pavasarī. Jāpievērš uzmanība riteņu arkām, durvju apakšai u.c. vietām, kur pavasarī sakrājas dubļi.

3.    Ja auto ir ļoti netīrs, tad pirms mazgāšanas izmanto netīrumu šķīdināšanas līdzekļus vai automātiskās mazgāšanas programmu, kurā iekļauta arī priekšmazgāšana. Tie jāuzsmidzina uz virsbūves un jāļauj 5 līdz 10 minūtes iedarboties.

4.    Notīri vējstiklu arī no iekšpuses. Ziemā uz tā, iespējams, sakrājies putekļu slānis.

5.    Seko līdzi auto lukturu tīrībai. Tīri lukturi nodrošina labu redzamību un drošu pārvietošanos dienas tumšajā laikā.

6.    Nežēlo līdzekļus virsbūves vaskošanai. Vaska kārtiņa pasargās krāsojumu pret apkārtējās vides negatīvo ietekmi un ļaus tam ilgāk izskatīties svaigam.

7.    Nomaini logu slotiņas – visdrīzāk, pēc ziemas sezonas tās būs jau savu laiku nokalpojušas, bet ar jaunām slotiņām pavasarī būs vieglāk notīrīt vējstiklu.

8.    Izvairies mazgāt auto ar rokām. Ūdens daudzums, tīrot mašīnu pašam, bieži vien ir nepietiekams, tāpēc rodas pastiprināta berze starp sūkli un virsbūvi, kas var bojāt krāsojumu. Turpretī automātiskajās iekārtās starp virsbūvi un birstēm visu laiku ir ūdens un tīrīšanas līdzekļu slānis, kas samazina berzi.

9.    Mazgā automašīnu vismaz reizi mēnesī, ja ar to pārvietojies ikdienā. Negaidi, kad virsbūve ir ļoti netīra, jo netīrumi arī nelielā slānī negatīvi ietekmē krāsojumu.

Profesionālas automazgāšanas popularitātei ir tendence palielināties līdz ar jaunāku auto skaita pieaugumu – īpašnieki vēlas pirmo spožo iespaidu saglabāt pēc iespējas ilgāk, tāpēc arī iegulda sava auto ārējā izskatā jau laikus, nevis cīnās ar sekām.

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.