Ziņas

Kā cīnīties ar BMW zagļiem?

Kurus BMW zog visvairāk
Kā pasargāt BMW no zagļiem
Apdrošināšanas ekspertu padomi

BMW ir visvairāk apdrošinātā auto marka Latvijā. Kā norāda paši apdrošinātāji, iemesli tam ir dažādi, taču īpaši izceļams ir BMW zādzību un detaļu zādzību risks.

Kurus BMW zog visvairāk?

Zagtākie ir BMW X5, neatkarīgi no to paaudzes. Tie tiek „eksportēti” uz bijušajām NVS valstīm, kur pēc tam tiek pārsisti šasijas numuri un auto tiek pārdots kā pilnvērtīgs transportlīdzeklis, norāda Swedbank apdrošināšanas eksperti.

Ja vietējie dienesti atklāj šādu transportlīdzekli pēc tā pārdošanas, atgūt to jau ir ļoti grūti. Citus BMW modeļus īpaši nezog.

Otra stihija ir BMW detaļu zādzība. Tāpat kā Audi, arī BMW galvenais iemesls detaļu zagšanai ir pieprasījums pēc lietotām detaļām, kuru izteikti pastiprina jaunu, oriģināldetaļu dārdzība.

Tāpat arī apdrošinātāji lielākoties nosaka, ka automašīnas, kurām nav spēkā garantija, tiek remontētas, izmantojot lietotas detaļas (daži pieļauj arī vecāku mašīnu remontēšanu ar jaunām detaļām – jālasa noteikumi).

Vecas mašīnas parasti nevēlas taisīt ar jaunām detaļām, jo tās vienkārši ir relatīvi dārgas.

Kuras detaļas zog visvairāk?

Visvairāk zog spoguļu stiklus un distances sensorus, bet nesmādē arī buferus un citas detaļas. Pie tam stiklu gadījumā nav izceļams viens konkrēts modelis, kuru visbiežāk apzagtu, bet būtībā viss BMW modeļu klāsts, sākot ar 1996.g. izlaiduma BMW.

Spoguļu stikli arī ir visvienkāršāk nozogamā detaļa BMW, jo to var izdarīt ar vienkāršu plakano skrūvgriezi. Savukārt priekšējo un pakaļējo buferi 5.sērijas BMW (E39) var noskrūvēt, izmantojot muciņatslēgu, norāda Swedbank apdrošināšanas eksperti.

Tomēr detaļu zādzības sarežģītība neatbaida zagļus, jo bieži ir arī tādi gadījumi, kad BMW tiek aizvilkts no daudzdzīvokļu mājas pagalma uz tuvāko mežmalu vai kādu vientuļāku vietu un apskrūvēts pilnībā. Tādos gadījumos tiek nozagtas visas dārgākās BMW detaļas – navigācijas bloks, TV displejs, stūre, Airbag, buferi, spoguļi, bremžu sadalītājs, u.t.t.

Vai zagļu dēļ vajadzētu atturēties no BMW iegādes?  

Nevajadzētu uzskatīt, ka BMW ir liels problēmauto. Jā, iespējams nāksies saskarties ar nozagtiem spoguļiem, tomēr ir iespējams diezgan vienkāršiem paņēmieniem šos riskus samazināt.

Vispirms, pērkot BMW, noteikti tas ir jāapdrošina.  Tad katrs īpašnieks pats var izvērtēt, cik riskants ir pagalms, vai stāvvieta pie darbavietas, kur mašīna tiks turēta.

Spoguļu zādzības risku mazina to marķēšana, bet tāda, lai pie vāja apgaismojuma marķējums ir saredzams.

Zādzības riskus samazinās neatkarīgie imobilaizeri kā Skybrake vai Black bug, tāpat izsekošanas ierīces Trackguard u.c. Buferu skrūves var aizstāt ar dažāda izmēra skrūvēm vai pielāgotām to galviņām, lai nevar atskrūvēt ar kuru katru atslēgu (sākot ar E90, E60 paaudzēm, šī problēma vairs nav sastopama).

Ir skaidrs, ka BMW Kasko apdrošināšanas cenas nebūs no tām zemākajām. Orientējoši kasko cena par 3. sērijas (E46) BMW būs diapazonā no Ls 200 līdz 400, atkarībā no apdrošinātāja un risku seguma.

Tipiski visiem apdrošinātājiem ir nepiedāvāt zemus pašriskus BMW īpašniekiem. Tirgū vidējais rādītājs būs Ls 100 pašrisks bojājumu riskiem un 15% pašrisks zādzības riskam (t.sk. detaļu zādzības risks).

Secinājumi par BMW

-              relatīvi uzticams;

-              parasti komfortabls un labi aprīkots;

-              bieži zog;

-              dārgs KASKO;

-              izteikti liels detaļu zādzību risks.

Apdrošināšanas ekspertu padomi:

-              uzstādīt neatkarīgu, papildus imobilaizeru;

-              padomāt, kā izvairīties no tipiskajām spoguļu stikluun parkošanās sensoru zādzībām.

-              apdrošiniet KASKO.

Apdrošināšanas fakti:

-              jāpievērš uzmanība drošības ierīču prasībām līguma noteikumos;

-              jāpievērš uzmanība zādzības pašriskam. Orientējoši 15% ir vidējais tirgus piedāvājums. Bez pašriska bojājumiem, apdrošināšanas prēmija būs ievērojami augstāka.


Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

BMW X5

What Car? Vērtē Novērtēts ar 5 no 5

Jaunais BMW X5 ir lielisks luksusa SUV. Bavārietis nav tik praktisks kā plaši zināmie konkurenti, bet tas izceļas ar vairākām citām kvalitātēm – interjera apdari, sportiskām gaitas īpašībām un lielisku multimediju sistēmu. xDrive45e ir viens no šī brīža iespaidīgākajiem plug-in hibrīdiem, demonstrējot apskaužamus efektivitātes rādītājus.