Ziņas

Kā izvēlēties ziemas riepas?

Padomi ziemas riepu izvēlē
Cietākas vai mīkstākas?
Ar radzēm vai bez?

Kā izvēlēties ziemas riepas?

Piedāvājumu ir daudz un cenu spektrs ir plašs, tāpēc šis ir jautājums, kas nomoka ne vienu vien Latvijas autovadītāju - jo īpaši pēc aizvadītās ilgās un bargās ziemas.

Ar radzēm vai bez? Cietākas vai mīkstākas?

Drošas braukšanas eksperti no DBS Autoskolas uzskata, ka, lai precīzāk izvēlētos ziemas riepas, ir kādu pusstumdu jāpaanalizē pagajušās ziemas braucieni vai jāprognozē iespējamie ziemas maršruti un ceļu veidi.

Ja vismaz 90% gadījumu būsiet Rīgas, Ventspils vai Liepājas (Kurzemē tradicionāli ir siltāks) centra braucējs, varat izvēlēties arī ne tās pašas mīkstākā gumijas sastāva riepas.

Taču, ja plānojat apmēram 20 -30 % braukt ārpus lielajām pilsētām, kur sniega sega varētu būt ne vienmēr notīrīta līdz asfaltam - vajadzētu jau mīkstāka gumijas sastāva riepas ar smalkāk "sagrieztu" protektoru vai varbūt pat riepas ar radzēm.

Uz asfalta nestabilitāti un nodilšanu varēsiet kompensēt ar braukšanas ātruma samazināšanu un mazāk dinamisku līkumu un pagriezienu izbraukšanu, "maigāku" bremzēšanu. Ja plānojat 30% un vairāk braukt pa ne tiem lielākajiem Latvijas ceļiem, vēlamas riepas ar radzēm, jo uz apledojušiem ceļiem tas, ko radze "atstrādās" pasažieru drošībai, noteikti būs vērtīgāks nekā šāds tāds diskomforts (sliktāka saķere uz asfalta, bruģa un paaugstināts trokšņainums).

Lai izvēlētos zīmolu, jau tagad ir nedaudz jāpatērē laiks, izpētot ziemas riepu testus - gan jaunākos, gan iepriekšējo gadu.

Kāds būtu vēlamais protektora dziļums?

Latvijas standarti nosaka, ka M+S riepai protektora dziļums nedrīkst būt mazāks par 4mm. Bet tā ir tikai formālā puse.

Pajautājiet sev - vai protektora milimetri ir vajadzīgi tehniskās apskates protokolam vai jūsu drošībai? Atbildiet sev, un saskaņā ar atbildi, izvēlieties ar kādām riepām braukt šoziem.

Pēc riepu montāžas vai "veco" riteņu uzlikšanas uz automašīnas jau nākamajā dienā vēlams pārbaudīt spiedienu riepās. Ja tas ir nokrities kādā no riepām – piepumpējiet tās saskaņā ar ražotāja norādījumiem. Ja ir kārtībā, tad turpmāk pārbaudiet riepu spiedienu reizi 2 nedēļās.

Izpildiet rūpnīcas izgatavotājas noteiktā riepu spiediena prasības. Mīts, ka ziemā varat atļauties braukt ar nedaudz zemāku spiedienu riepās, neiztur kritiku un var beigties ar pretēju efektu brīdī, kad uz auksta, sausa asfalta būs jāveic kāds nestandarta manevrs, lai izvairītos no bīstamas situācijas.

Diez vai pazeminātā spiediena riepa būs spējīga atbildīgi izpildīt uz to liktās cerības.

Krasas gaisa temperatūras pazemināšanās gadījumā (piem. no -2 uz -20) jāveic riepu spiediena kontroli, jo aukstumā gaiss saraujas un spiediens, visticamāk, būs izmainījies.  

Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Lexus RX

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

RX demonstrē ļoti labu sniegumu, pateicoties tā izsmalcinātībai, greznajam salonam un iespaidīgajai hibrīda veiktspējai. Protams, arī uzticamība ir būtiska priekšrocība. Parastā hibrīddzinēja versija lieliski noderēs tiem, kam nav pieejama uzlādes iespēja mājās vai darbā. Lai gan sniedzamība elektriskajā režīmā plug-in hibrīda versijai nav tik iespaidīga kā dažiem konkurentiem, Lexus pieejams par saprātīgāku cenu.