Testa brauciens

Volvo XC60 D5

Whatcar.lv testē Volvo XC60 D5
Biturbo dīzeļdzinējs ar 205 ZS
Dinamiskāks un klusāks

Volvo īpašniekiem jēdziens D5 nav svešs - ekonomiskais dīzeļdzinējs allaž ir bijis Volvo pircēju favorīts kopš tā klajā nākšanas 2001.gadā.  

Taču kopš tā laika tas ir vairākkārt uzlabots un tagad Volvo ir papildinājuši D5 dzinēju ģimeni ar jaunu agregātu – D5 biturbo dīzeļdzinēju, kas vispirms bija pieejams Volvo S80, bet tagad arī XC60.

Jaunais Volvo D5 agregāts var lepoties ar virkni inovatīvu inženiertehnisku risinājumu, kā piemēram divas sekvenciālas turbīnas, keramiskās aizdedzes sveces un pjezoelektriskie inžektori.

Tā rezultātā jaunā D5 dzinēja jauda pieaugusi līdz 205 ZS un 420 Nm, bet vidējais ražotāja norādītais degvielas patēriņš ir 7,5 litri uz 100 km, kas ir visai labs rādītājs tāda izmēra auto, kā XC60

Divu dažāda izmēra turbīnu izmantošana jaunajā dzinējā nodrošina lielāku jaudu plašākā apgriezienu diapazonā. Tādējādi XC60 garantē strauju paātrinājumu jebkurā situācijā.

Savukārt pjezoelektriskie degvielas inžektori nodrošina precīzāku degvielas ieplūdi degkamerā, kas ne vien samazina izmešu daudzumu un palielina dzinēja efektivitāti, bet arī rada patīkamu, teju ne V6 parauga skaņu ikreiz, kad gāzes pedālis tiek nospiests straujāk un dziļāk. 

Šobrīd Volvo XC60 nopērkams ar trīs dīzeļdzinējiem – 163 ZS 2,4 agregātu, tāda paša tilpuma 175 ZS motoru un un šeit aprakstīto D5 ar 205 ZS. Visiem ir viens un tas pats griezes moments – 420 Nm, atšķiras vienīgi apgriezienu diapazons, kurā tas ir pieejams. Turklāt ar D5 dzinēju XC60 ieskrējiens līdz 100 km/h ir gandrīz par 2 sekundēm mazāks nekā ar pārējiem agregātiem. 

Spriedums

Neatkarīgi no dzinēja, Volvo XC60 ir auto, ar kuru vienmēr ir patīkami braukt – tas ir komfortabls, ietilpīgs, izskatīgs un nepievils arī tajos gadījumos, ja būs jāvelk piekabe vai treileris. Tam ir premium imidžs un ļoti labs drošības aprīkojums. Turklāt, ja vēlaties vēl vairāk ekonomēt uz degvielas rēķina, iespējams izvēlēties modifikāciju ar priekšpiedziņu. 

Tomēr vienīgais diskutablais jautājums ir tā cena – jauns XC60 cenas ziņā ir apmēram tajā pašā līmenī, kur Audi Q5 un Mercedes-Benz GLK. Volvo faniem tā nebūs nekāda problēma – taču citiem var likt saraukt uzacis. Lai gan arī jauns būdams, tas nav slikts auto, vēl pievilcīgāks tas izskatās, būdams vismaz gadu vecs, kad XC60 cena ir pārcietusi pirmo vērtības kritumu. 


Karstākie piedāvājumi auto tirgū! Nepalaid garām iespēju ietaupīt...

Apskati What Car? sludinājumus šeit!

Saistītie raksti

Auto tests

Volvo V60 Cross Country

What Car? Vērtē Novērtēts ar 4 no 5

Gluži kā standarta Volvo V60, arī Cross Country ir ietilpīgs ģimenes universālis ar kvalitatīvu interjeru. Turklāt ceļošanai piemērotais auto ir labi aprīkots, komfortabls, viegli lietojams un daudzpusīgs, pateicoties paaugstinātajam klīrensam. Jāņem vērā tas, ka standarta V60 versija būs lētāka kā iegādes brīdī, tā arī lietošanas laikā, savukārt Audi A4 Allroad būs klusāks un izsmalcinātāks.